anadoluverumelimedya.com

Alman ceza hukukçusu Kai Ambos: Alman Meclisinin kararı küstahlıktır

Alman devlet radyosu DLF’e (Deutsclandfunk) konuşan Ceza ve Uluslararası Ceza Hukuku uzmanı, Göttingen Eyalet Mahkemesi Hakimi, Göttingen Georg August Üniversitesi öğretim üyesi Kai Ambos, Alman Meclisi’nin “soykırım” kararını eleştirerek“cakalı laflar ederek tarihin eleştirel biçimde eke alınmasını sağlayamazsınız, yapılan küstahlıktır”dedi.

Reklam alanı

Prof. Ambos, “Soykırım olgusunun kanıtlanması için adalet mercilerine çok sıkı şartlar getirilmiştir. Mesela başka şeylerin yanı sıra, “yok etme niyeti” açıkça kanıtlanmalıdır. Çünkü soykırım “suçların suçu” bir tür “en büyük suç” niteliğindedir ve bu da bir devlete, bu durumda Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı Türk devletine yönelik çok ağır bir suçlama.” ifadesini kullandı.

Uluslararası ceza hukukunda çok sayıda kitabı da bulunan Ambos, “Ben siyaset kurumlarının-organlarının kendi değerlendirmelerinden yola çıkarak başka devletlerin işlerine karışmalarını sorunlu buluyorum. Yani bir ülkenin siyaset kurumunun başka bir devletin tarihini  değerlendirmeye kalkışması, sonra da böyle çok sert bir yargıya varması, soykırım demesi, bu bir bakıma küstahlıktır.”dedi.

“ERMENİ AÇILIMINA FAYDASI OLMAZ”

Almanya’ya tarihi üniversitelerinden biri olan Göttingen’de öğretim görevliliği yapan Ambos, “Türk-Ermeni ilişkilerinin bu bildirge ile düzeleceğini de hiç sanmıyorum. Böyle cakalı lafazanlıklarla, Alman Meclisi’nde (Bundestag) ya da başka herhangi bir ulusal mecliste alınacak kararlarla, yabancı bir ülkede belli bir meselenin derinlemesine ele alınmasını sağlayacak bir toplumsal sürecin harekete geçmesini bekleyemezsiniz.  Bu tür siyasi çıkışlar bence olumsuz bir etki yaratıyor, devletleri savunma konumuna iterek, ‘o zaman biz de esas şimdi bu konu hakkında araştırmayız ve düşünmeyiz’ demelerine sebep oluyor.”ifadesini kullandı.

“ALMAN MAHKEMELERİ SOYKIRIMI YARGILAMADI”

Ambos, bit süre önce Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung için kaleme aldığı bir makalede de Ermeni olaylarında “yok etme niyetinin yeterince kanıtlanmadığını”yazmış, bunun yanında soykırım sözleşmesinin geriye doğru geçerli olmadığını da vurgulamıştı. Ambos makalesinde, “işte bu yüzden en azından Alman mahkemeleri Holokost’u soykırım olarak değil, ‘sadece’ kitlesel cinayet olarak yargıladı”demişti.

Makalesinde Ambos, tarihçileri de eleştirmişti. Ambos, “Tarihçilerin çoğunluğu soykırım olduğunu öne sürüyor, ancak yok etme amacını sorguladığınız zaman ‘bunu yüzde yüz kanıtlamak zor, ama organize bir şekilde çok sayıda insan öldürüldü’ diyorlar. Bu yaklaşım uluslararası ceza hukuku açısından son derece yetersizdir. Oysa hukukun ‘yok etme amacının’ kanıtlanmasını talep etmesi, söz konusu suçun boyutu ve önemi düşünüldüğünde yerindedir” ifadelerini kullanmıştı.

Önceki günlerde açıklama yapan eski milletvekili ve hukukçu Jürgen Todenhöfer de Alman Meclisi’nin kararını “tek taraflı ve hukuk dışı, korkak oportünizm” olarak nitelendirmişti.

ulusalkanal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.