anadoluverumelimedya.com

Balyoz soruşturmasını başlatan askeri savcı yeniden yargılanacak

Türkiye’nin en tartışmalı davalarından birisi olan Balyoz soruşturmasını başlatan Birinci Ordu Askeri Savcısı Bülent Münger, o dönem yargılama sonrasında hapis cezalarına çarptırılan askerler tarafından, ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan açılan davalardan, Askeri Yargıtay’da, geçen yıl beraat etti. Ancak temyiz başvurusunu inceleyen Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Bülent Münger’ün beraat kararını bozdu. Halen tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu’nun ‘karargah’ kitabında da, soruşturma zamanı yaşananlarla ilgili adı sıklıkla geçen Münger’in, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkıp yeniden yargılanacağı öğrenildi.
Türkiye 20 Ocak 2010 tarihinde gazetelere yansıyan ve darbe planı olduğu ileri sürülen askeri yazışmaların ortaya çıkmasıyla, Balyoz soruşturması hem sivil, hem de askeri savcılıkta başladı. Haberlerden sonra dönemin 1’inci Ordu Komutanı olan Orgeneral Hasan Iğsız, “2003 Mart ayında aynı komutanlıkta yapılan seminerde basında yer aldığı gibi bir plan hazırlanıp hazırlanmadığı ve bu seminer ile ilgili bilgilerin basına sızdırılması” olayını araştırması 1’inci Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Albay Bülent Münger’i görevlendirdi.
Askeri Savcı Hakim Albay Bülent Münger de, bunun üzerine başlattığı soruşturmada üç bilirkişiyi görevlendirdi. Bilirkişilerin ayrı ayrı hazırladığı raporlardan, Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan’ınki değerlendirmeye alındı.

Reklam alanı

BARANSU KİTABINDA YAYINLADI, SUÇ DUYURU YAPILDI
Bülent Münger’in hazırlattığı bu bilirkişi raporunu, kendisine soruşturma talimatı veren 1’inci Ordu Komutanlığı’na ulaştırmayıp, aynı konuyla ilgili araştırma yapan Beşiktaş Adliyesi’ndeki sivil savcılara vermesini, o suçtan yargılanan üst düzey askerlerin, duruşmalar sırasında tepkisini çekti. Rapora ilişkin bilgileri, halen tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu’nun da ‘Karargah’ kitabında paylaşması, askeri savcı Hakim Albay Bülent Münger’in, adını geçirmesi üzerine, tutuklu askerler bu kez, ‘Görevi kötüye kullanmaktan’ suç duyurusunda bulundu.
Hakkında dava açılan Bülent Münger, 9 Ocak 2015 tarihinde Askeri Yargıtay 4’üncü Daire Başkanlığı Mahkemesi’nde beraat etti. Balyoz’dan yargılanan askerlerin temyiz başvurusunu inceleyen Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Münger’i şoka uğratan bir hüküm verip, beraat kararını bozdu.

24 HAZİRAN’DA YENİDEN HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK
Balyoz soruşturmasında yargılananlar tarafından, sık sık görevini kötüye kullanmakla suçlanan, araştırması gereken konular yerine ilgisi bulanmayan alanlarda hükümler vermekle suçlanan Bülent Münger’in, beraat kararın bozulması, yeniden yargılanmasının önünü açtı. Bozulan kararın tekrar Askeri Yargıtay 4’ünce Dairesi’ne gelmesi üzerine, yargılama için de gerekli hazırlıklar tamamlandı. 2012 yılında emekli olan Bülent Münger’in, 24 Haziran’da bir kez daha meslektaşlarının karşısına yargılanmak üzere çıkacağı öğrenildi.
Konuyla ilgili davacılar arasında yer alan Emekli Koramiral Can Erenoğlu, açıklama yaptı. Can Erenoğlu, “Askeri Savcı, darbe planı olarak lanse edilen düzmece belgeleri araştırmak için 3 bilirkişi görevlendirmiştir. Görevlendirdiği 2 bilirkişinin hazırladığı raporlar bilimsel ve gerçekçiydi. Üçüncü bilirkişi ise Kara Harp Akademisinden 1,5 yıl önce mezun olmuş, Harp Akademilerinde öğrenim maksatlı yapılan bir plan seminerine katılma dışında planlar konusunda tecrübesi olmayan Kara Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan idi. Askeri savcının soruşturmada ilk yapacağı iş imzasız dijital veri şeklindeki Balyoz, Suga ve Oranj Harekat planlarının gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu araştırmak olması gerektiği yerde plan seminerine katılanların bir suç işleyip işlemediklerini araştırmıştır. Bilirkişi olarak tefri edilen Kara Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan’ın hazırladığı rapor önemlidir. Çünkü Özel yetkili 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21 Eylül 2012 tarihli adaleti katleden kararının gerekçelerinin bir kısmı bu rapora dayandırılmıştır” dedi. Askeri savcının bilirkişi raporunu usulsüz olarak sivil savcılara verildiğini de öne süren Can Erenoğlu, “Bülent Münger’in hazırlattığı bilirkişi raporlarının tamamlandığından haberdar olması mümkün gürülmemesine rağmen Beşiktaş’taki Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 24 Şubat 2010 tarihinde bu raporların gönderilmesi talep edilmiştir. Bilirkişi raporu aynı gün, Beşiktaş Cumhuriyet Savcılığına ulaştırılmıştır. Bu rapor ile sanıkların lehine olan ve Bilirkişi Jandarma Muhabere Yüzbaşı Hakan Erdoğan tarafından hazırlanan 19 Şubat 2010 tarihli bilirkişi raporunun da teslim edildiği bildirilmesine rağmen bu rapor kaybolmuştur. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız tarafından kendisine verilmiş soruşturma görevinin Beşiktaş Savcılığı ile bir ilgisi yoktur. Görevi bitirmiş ise bu raporu 1’inci Ordu Komutanı’na sunması gerekirdi. Ama öyle yapmamış ve kendisi için hazırlattığını söylediği bir raporu kendisi dahi kullanmadan Beşiktaş Savcılığı’na göndermiştir. Burada iyi niyet olmadığı ve verilen görev ile bağdaşmayan şüpheli işlemler olduğu açıktır. Özetle Askeri Savcı Hakim Albay Bülent Münger görevi kötüye kullanma suçunu işlemiştir” dedi.

antalyaajans

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.