anadoluverumelimedya.com

SURİYE’YE ŞOK ANAYASA!

SURİYE‘YE ABD-RUS YAPIMI ANAYASA

Reklam alanı

Rusya‘nın Suriye krizinin çözümünde önemli bir aşama sayılan Anayasa görüşmeleri için hazırladığı taslağın tamamlandığı belirtildi.

Yeni Anayasa‘da dikkat çeken unsurlar var. Örneğin taslağın ilk maddesinde Suriye Arap Cumhuriyeti’nin adı “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştiriliyor.

Bir süredir tartışılan Suriye içi yeni Anayasa taslağının, Rusya tarafından nihayete erdirildiği ve taraflara iletildiği iddia edildi. Lübnan’dan yayın yapan El Ahbar gazetesinin haberine göre, yeni Anayasa ile birlikte Beşar Esad’ın oturduğu Cumhurbaşkanlığı koltuğunun yetkileri azaltılıyor, iktidar gücü Bakanlar Kurulu’nun lehine yeniden yapılandırılıyor.

Rusya tarafındna hazırlanan taslakta dikkat çeken unsurlar var. Örneğin daha ilk maddede Suriye Arap Cumhuriyeti’nin adının “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştirildiği görülüyor. Bir diğer ifade ile şu anki anayasaya haim olduğu belirtilen “sosyalist ve milliyetçi” dil değişiyor.

Anayasa yeminindeki, “sosyal adalet ve Arap ulusunun birliği için çalışmak” kısmı da kaldırılıyor. Bunlar yerine yeni Anayasa taslağında “serbest ekonomi” ve “yurtseverlik” terimleri yer alıyor.

RESMİ DİLDE DEĞİŞİKLİK

Yeni Anayasa ile birlikte, ülkenin resmi dili Arapçanın yanı sıra, yerellerde çoğunlukta olan etnik toplulukların dillerinin kullanımı da yasal güvenceye alınıyor. Etnik ve mezhepsel azınlıkların yasal temsiliyeti de ayrıca garanti altına alınıyor.

ABD ve Rusya ortak çalışmayla yeni Anayasa’yı Ağustos ayına kadar yetiştirmeyi planlıyor.(milliyet)

İşte haber böyle; serbest ekonomi yani kapitülasyon, ulus yok ama azınlıklar var; ortak tek dil yok ama çok dil var!

Ulsu devletlerin parçalma yolu işte böylesi anayasalardan geçiyor;  çok dil çok kimlik çok bayrak ve bölünmüş toprak!

Şimdi bize düşen hazırlanmakta olan AKP anayasasına dikkat etmek!

sarizeybekhaber

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.