anadoluverumelimedya.com

Vatan’dan Mısır’a Doğu Akdeniz çağrısı

SON günlerde uluslararası kamuoyunun gündeminde olan Mısır’a ziyaret düzenleyen Vatan Partisi heyeti ilk olarak Mısır Dışişleri Konseyi tarafından kabul edildi. Toplantıda konuşan heyet başkanı emekli Tümamiral Soner Polat, “Doğu Akdeniz’de Türkiyesiz bir çözüm olamaz” dedi. Basına açık gerçekleştirilen toplantıda Polat’ın yaptığı sunumu, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı, ülkenin eski Washington ve Ankara büyükelçileri izlerken, bir dizi emekli büyükelçinin yer aldığı toplantıya Mısır’ın ilk kadın parlamenteri Leyla Takia da katıldı.
30 BİN METREKARELİK ALAN KAPTIRILDI
Polat sunumunda bölgesel gelişmeleri ve Doğu Akdeniz konusunu ele aldı. Mısır’ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la yaptığı Münhasır Ekonomik Bölge konusundaki görüşmeleri eleştiren Polat, Doğu Akdeniz’de Türkiyesiz bir çözüm olamayacağının altını çizdi. Ayrıca Polat, Kahire’nin hak sahibi olduğu 30 bin kilometrekarelik alanı yanlışlıkla Yunanistan ve G. Kıbrıs’a kaptırdığını da vurgulayarak Mısır tarafını uyardı.
Toplantının ardından Polat, heyette bulunan eski Savunma Bakanı Barlas Doğu ve emekli Büyükelçi Hamit Osman Olcay, toplantıya ilgi gösteren Mısır basınının sorularını yanıtladı.
MISIR’IN KURUCU PARTİSİ İLE BULUŞULDU
Vatan Partisi heyeti, Çarşamba akşamı ise ülkenin kurucu partisi kabul edilen el Wafd tarafından kabul edildi. Görüşme, el Wafd’ın Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Görüşmeye el Wafd adına Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ezzelarab ve birçok parti yöneticisi katıldı.
Görüşmede bölgesel güvenlik sorunlarının yanında Doğu Akdeniz ve münhasır ekonomik bölge ele alındı. Vatan Partisi heyetine başkanlık yapan İstanbul milletvekili adayı, E. Amiral Soner Polat, Mısır’ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la gerçekleştirdiği tek taraflı zirveleri eleştirdi.
‘ZİRVENİZ İSRAİL’E YARIYOR’
Polat, “uluslararası anlaşmalara göre Güney Kıbrıs’ın herhangi bir sözleşmeye imzası, garantör devletler Türkiye ve Yunanistan’ın onayına bağlı. Üstelik Mısır tarafı dikkatli olmalı, çünkü Yunanistan’ın zorladığı münhasır ekonomik bölge paylaşımı sonuç olarak İsrail’e yarıyor. Biz, batılı devletlerden önce bölgenin Müslüman ülkelerinin, Suriye, Mısır, Lübnan, KKTC ve Türkiye’nin görüş alışverişini yoğunlaştırmasını öneriyoruz” dedi.
‘ERDOĞAN, ABD PLANINI UYGULAYAMADI’
El Wafd Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ezzelarab, Doğu Akdeniz’de bölgesel uzlaşmanın önemini vurguladı. Ezzelarab, bugün Ortadoğu’nun yaşadığı mezhep çatışmasının ABD kaynaklı olduğunu, İsrail’in güvenliğini sağlamak için bölge ülkelerinin küçük birimlere bölünmeye çalışıldığını belirtti.
Türkiye-Mısır ilişkilerinin düzelmesi gerektiğini belirten Ezzelarab, “ABD’nin Mısır elçisi Türkiye’yi şikayet etti: “ Bölgeye hükmetmek istiyormuşsunuz. Oysa bize göre Erdoğan, ABD’nin ona verdiği görevi yerine getiremediği için düşüşe geçti” dedi. Taraflar görüşme sonrasında bir ortak basın toplantısı düzenledi ve ilişkiler geliştirme kararı aldı.
DOĞU PERİNÇEK MANŞETLERDE
Öte yandan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de Mısır resmi haber ajansı MENA’ya verdiği röportajla aralarında el Ahram, el Youm el Seba olmak üzere Mısır’ın birçok gazetesine manşet oldu. Heyet üyeleri ziyaret esnasında Mısır televizyonlarına da davetler aldı.
‘ESAD’I SAVUNMAK İSTİKRARI SAVUNMAKTIR’

KAHİRE ziyaretini sürdüren Vatan Partisi heyeti Mısır basınından yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Heyet Başkanı ve İstanbul 2. Bölge adayı Soner Polat, günlük gazete el Youm el Seba’ya özel röportaj verdi. Vatan Partisi heyeti Mısır’daki temaslarında bölgesel güvenlik ve Suriye’nin durumunu da gündeme getirdi. Polat “Suriye’deki olaylara gerçekçi ve önyargısız yaklaşırsak Beşar Esad dışında Suriye’nin birliğini sağlayacak seçenek olmadığını kolaylıkla görebiliriz. Esad’ı savunmak, barış ve istikrarı savunmaktır” dedi.
aydinlikgazete
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.