anadoluverumelimedya.com

Milli Eğitim’de radikal değişiklik

3.05.2016 16:49 Karakter boyutu :

Milli Eğitim Bakanlığı radikal bir değişikliğe giderek müfettişlik sistemini kaldırıyor.

Reklam alanı

IŞİD’in Ankara Garı’nda patlattığı bombaların ardından iş bırakan öğretmenlere açılan soruşturmaların sonucunda müfettişlerin birçoğunun öğretmenlerin lehine karar vermesi Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Haziran ayı içerisinde Meclis’e getirilmesi beklenen kanun taslağı ile Milli Eğitim Müfettişleri “eğitim uzmanı” olarak istihdam edilecek. Kanun taslağına göre eğitim uzmanı kadrosuna çekilecek Maarif Müfettişlerinin bir kısmı bir yıl içerisinde Teftiş Kurulu başkanlığında görevlendirilecek.

Kanunla birlikte laik eğitim sisteminin tehlikeye gireceğini söyleyen Birleşik Kamu İş Sendikası Başkanı Hasan Kütük Odatv’ye şunları aktardı:

“Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş sistemi eğitim sistemimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Eğitim çalışanlarının tarafsızlığına en çok güvendiği birimdir.

 

AKP iktidarı ile Teftiş ve Müfettişlik sisteminde birçok değişikliğe gidilmiştir. 6528 sayılı yasa ile ‘İl Eğitim Denetmenleri’ ile ‘Bakanlık Eğitim Denetmenleri’  ‘Maarif Müfettişi’ çatısı altında toplanmıştır. İki grup aynı atama koşullarına tabi olup, aynı yerlerde görevlendirilmektedir. Ancak özlük hakları bakımından, yasal düzenleme öncesi ‘İl Eğitim Denetmeni’ olarak görev yapanların maaşları ile ‘Bakanlık Eğitim Denetmenlerinin’ maaşları arasında, İl Eğitim Denetmenleri aleyhine 2000 TL’lik bir fark bulunmaktadır.

6528 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile MEB merkez teşkilatında çalışan Müfettişlerin tamamı taşra teşkilatlarına gönderilmiştir. 24/5/2014 tarihinde yayımlanan MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE DENETİM BAŞKANLIĞI İLE MAARİF MÜFETTİŞLERİ BAŞKANLIKLARI YÖNETMELİĞİ ile MEB merkez teşkilata, ATIF ALA’nın belirlediği 100 Maarif Müfettişi görevlendirilmiştir. 100 Maarif Müfettişinin neredeyse tamamı AKP’nin ideolojisine yakın kişilerdir. 16/4/2016 tarihinde aynı yönetmelikte yapılan değişiklikle MEB merkezdeki Maarif Müfettişi sayısı 300’e çıkarılmıştır. Bu sayının 800’e çıkarılması planlanmaktadır.

2015 EKİM ayında Ankara Garında patlayan bomba sonrasında Bazı Konfederasyonlar teröre karşı iş bırakma kararı almıştır. BİRLEŞİK KAMU İŞ 1 gün iş bırakmıştır.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı iş bırakma eylemine katılan öğretmenlere Meslekten çıkarma cezası verilmesi için Maarif Müfettişlerine talimat vermiş, bazı müfettişler bu şekilde ceza verilemeyeceğini belirterek verilen talimatın kanunlara aykırı olduğunu ifade etmişlerdir.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Milli Eğitim Bakanı hakkında verdiği gensoruda, sorunların dile getirilmesi ve Maarif Müfettişlerinin direnmesi sonucunda BİRLEŞİK KAMU İŞ ve KESK üyesi öğretmenlere karşı açılan soruşturma dosyaları geri çekilmeye başlanmıştır.

Öğretmenlere karşı yapılması planlanan operasyona Maarif Müfettişlerinin birçoğunun direnmesi neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı, Maarif Müfettişleri hakkında bir kanun taslağı hazırlatarak, Maarif Müfettişlerinin ‘eğitim uzmanı’ kadrosuna çekilmesi için talimat vermiştir. Kanun taslağında Eğitim Uzmanı kadrosuna çekilecek Maarif Müfettişlerinin bir kısmının Bakan onayı ile Teftiş Kurulu Başkanlığına, bir yıl içerisinde görevlendirileceği öngörülmüştür. Hazırlanan kanun taslağının Haziran ayı içerisinde TBMM Genel Kuruluna getirilmesi planlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda Müfettişlik sisteminin yok edilmesi laik, çağdaş ve bilimsel eğitimin teminatını yok etmektedir. Laik, bilimsel ve çağdaş eğitim sisteminin en sağlam güvencesi olan Müfettişler hukuk içerisinde karar verdikleri için cezalandırılmaktadırlar. Sınavla iş başına gelen Maarif Müfettişleri kanunla daha alt bir göreve atanmaktadır. Bu uygulama hukuksuzdur.

AKP, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki Maarif Müfettişlerini ‘eğitim uzmanı’ yaparak laik eğitim sistemine son darbeyi vurmayı planlamaktadır.”

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.