anadoluverumelimedya.com

Şok! Meclis’te Oylama Bitti. .. Ve Oyun Şimdi Başladı!

Meclis dokunulmazlık yasası için ‘kabul’ oyu verdi. ‘Fezlekesi olan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması’na ilişkin yasa, referanduma gitmeden Cumhurbaşkanıonayıyla yürürlüğe girecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) dokunulmazlık görüşmelerinde son söz bugün söylendi. Salı gün yapılan iki maddelik görüşmenin ardından bugün gerçekleştirilen ikinci turda son iki maddenin kabul edilmesinin ardından üçüncü tur oylamada “teklifin geneli üzerinde” oylama yapıldı.

Reklam alanı

Oylamada; 376 kabul, 140 ret oyu çıktı. 4 kişi çekimser kalırken 11 oy da boş çıktı. Bir oy da geçersiz sayıldı. Yani Meclis ‘fezlekesi olan 138 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılsın’ dedi.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?
Peki bundan sonra ne olacak?

Yasayla birlikte 27 AKP, 51 CHP, 9 MHP, 50 HDP ve 1 bağımsız milletvekili 675 ayrı dosyadan yargılanacak.

Yargılama süreci de şöyle işleyecek:

*Anayasa değişiklik teklifi Cumhurbaşkanına gönderilecek. Cumhurbaşkanının 367 üzerine kabul oyu çıkmasına rağmen değişikliği referanduma götürme yetkisi var. Ancak Erdoğan’ın buna gerek görmeyeceği belirtiliyor.

Değişiklik Resmi gazetede yayınlandıktan sonra TBMM’deki tüm fezlekeler ilgili savcılıklara gönderilecek.
Savcılıklar bu fezlekelerdeki suç iddialarıyla ilgili dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek.

Suçun işlendiği dönemdeki ceza yasaları, daha sonra değiştiği için bu dosyalardan bir bölümü hakkında, takipsizlik karar verilmesi bekleniyor.
Ancak yasama dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin 7 gün içinde Anayasa Mahkemesine dava açma hakkı bulunuyor. Anayasa Mahkemesi, bu istemi 15 gün içerisinde karara bağlayacak.

Prosedürler tamamlandıktan sonra, hakkında dava açılan milletvekili yargılanmaya başlanacak. Duruşmalara giderek ifade vermesi gerekecek, gitmediği taktirde ihzarlı olarak polis zoru ile getirilmesi kararı verilebilecek.

Yargılama aşamasında mahkeme suç iddiasının ciddiyetine göre ilgili vekilin tutuklanmasına da karar verebilecek.
Vekil mahkum olursa dosyası Yargıtay’a gönderilecek ve onama kararı çıkarsa dava da kesinleşmiş olacak.
Bir yıl ve daha fazla hapis cezası alan milletvekili ile ilgili karar Yargıtay aşamasından sonra TBMM’ye gönderilecek. Kesin hüküm giyen milletvekilinin üyeliği, mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle ve Anayasa’nın 83. Maddesi uyarınca son bulacak.

Anayasa’nın 84. maddesinde ‘’Milletvekili hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır” hükmünü öngörüyor. Bu durumda milletvekili hüküm giyse de, cezaevine ancak seçim dönemi sonunda girecek.

* Dokunulmazlığı kaldırılan vekil hakkında sadece ilgili suç iddiası ile dokunulmazlık işlemeyecek. Milletvekili başka bir suça karışsa da o suçtan yargılanamayacak ve dokunulmazlığı devam edecek. Başka suçtan yargılanması için dokunulmazlığının bu suç iddiası ile ilgili olarak da kaldırılması gerekecek.

TBMM’ye son dakikada ulaşan 8 fezleke şu vekillere ait;
CHP- Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Okan Gaytancıoğlu, Kamil Oktay Sındır
MHP- Mevlüt Karakaya
HDP- Dilek Öcalan, Ertal Ataş, Mahmut Tuğrul.
Oylanan yasaya göre oylama öncesinde TBMM’ye ulaşan tüm fezlekeler, değişiklik kapsamına dahil oluyor. Yani AKP’nin hamlesiyle son anda pakete dahil edilen isimlerin de dokunulmazlıklarının kalkması gündeme gelebilecek.(sözcü)

Şimdi durum bu… Bu Kanun, hakkında fezleke bulunan vekilleri içeriyor ancak dokunulmazlıkları kaldırmıyor.

Anayasa’nın 83’ncü maddesine göre; “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz”, hükmü halen geçerli çünkü yeni düzenlemenin bu madde ile ilgisi yok.

Yani hakkında fezleke düzenlenmemiş olan vekiller suç işlemekte olsa dahi dokunulmazlık zırhı altındadır, bu bir!

Bir kanun geriye işlemez, HDP’li vekillerin suç işleme tarihi eski ama bu kanun yeni yani sözde yargılama başlar başlamaz zaten çığırmaya alışkın bu vekiller bu meseleyi tartışma konusu yapıp ortalığı karıştıracak ama zaten AKP’nin istediği de bu; hukuk karmaşası yaratıp “bu sistem çökmüş, yeni sistem kuralım” propagandasına araç yapmak! Bu da iki!

Ama en önemlisi REFERANDUM!

Bu kanunla önce hukuk kargaşası yaratıp sonra referandum yolunu açıp, “madem referandum hadi gelin başkanlığı da buna ekleyelim, oylayalım” diyebilmek!

İşte yeni hükümet kuruluyor!

İşte yeni anayasa hazırlanıyor!

İşte Erdoğan Başkanlık diyor!

Zaten özerklik isteyen PKK da başkanlık diyor!

Durum bu, durum bu da Bahçeli ekibi buna neden destek verdi, mesele de o!

MHP desteği olmadan AKP bu işi götüremez; öyleyse tüm gözlerimiz MHP Kurultayı’nda olmalı, Yargıtay engellerse eğer, halka açık bir Kurultay seçeneği hep önümüzde olmalı!

Erdal Sarızeybek

SARIZEYBEK HABER

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.