anadoluverumelimedya.com

Kitle İmha Silahı: Termik Santraller

Türk Toraks Derneği’nin 19. yıllık Kongresinde konuşan Derneğin Hava Kirliliği Görev Grubundan Doç. Dr. Haluk Çalışır, termik santralleri kitle imha silahı olarak tanımlıyor.
 
Kongrede konuşan göğüs hastalıkları uzmanları, Türkiye’de yeni termik santral kurulmasını, vicdanların kabul etmediğini söylediler. Türkiye’nin hava kirliliği karnesinin çok kötü olduğunu söyleyen Doç. Çalışır, halen kurulu bulunan termik santrallerin yılda 2876 insanımızın erken ölümüne, 4311 insanımızın hastaneye yatmasına, pek çoğu çocuk olmak üzere 800.000 kez astım atağı gelişmesine ve 100 insanımızdan yaklaşık 2’sinin doğrudan ölümüne yol açtığını söylüyor. Dr. Çalışır ‘’sigara ne yapıyorsa, termik santrallerde aynı şeyi yapıyor. Yol açtığı kirlilik başta akciğer kanseri olmak üzere, kalp krizi, felç, KOAH, astım gibi çok sayıda hastalığa yol açıyor. Hastalıkların ataklarını ve ağrılarını artırıyor. Alzheimer, otizim, hatta diyabetle ilişkisi olduğu düşünülüyor’’ ifadeleri ile termik santrallerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Yine Sayın Çalışır ‘’ Türkiye’de yaklaşık 29.000 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden ölüyor. Teşhis koyamadığımız hastalıkların büyük kısmında da önemli etken hava kirliliğidir. Açılan, inşaatı devam eden 20 termik santral var. 80 termik santral daha yapılması planlanıyor. Bunların hayata geçirilmesi halinde, hava kirliliği toplum sağlığı açısından çok tehlikeli bir boyuta ulaşacaktır’’ diyor. Sözlerine ‘’hava kirliliğinin vücutta yarattığı tahribatı temizleyecek, azaltacak ya da giderecek hiçbir ilaç ve tedavi yöntemi mevcut değildir… Biz göğüs hastalıkları hekimleri olarak, bağıra çağıra gelen bu ölümleri daha iyi hastaneler, daha iyi yoğun bakımlar ya da çok etkili ilcalarla önleyemeyeceğimizi biliyoruz. Yaşanan ve yaşanacak bu önlenebilir ölümlere, tanıklık etmek istemiyoruz… Temiz hava solumak herkesin en temel insan hakkıdır’’ diyerek devam ediyor. 
 
Yine kongrede konuşan ve televizyonlara açıklama yapan Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, termik santrallerin insan hayatını tehdit ettiğini belirterek, sigara insan için neyse, termik santrallerde şehirler için odur diyor. Ayrıca bazı bölgelerdeki hava kirliliği oranları hakkında görüşlerini açıklayan Kalyoncu, Zonguldak’ın hava kirliliği açısından çok riskli bir alan olduğunu belirterek, Zonguldak’ta yapılması planlanan 18-19 kömürlü termik santral üretime geçtiğinde, bölgede yaşamın neredeyse imkânsız olduğunu ve çokça ölümler yaşanacağını ifade ederek, tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekiyor. 
 
Çatalağzı ve Muslu bölgelerinde mevcut 2 termik santrale ilave olarak, bir termik santralin daha inşaatı bitmek üzeredir. Ayrıca bazı şirketlerin 3 termik santral daha yapmak üzere, ÇED süreçleri devam etmektedir. Yakın gelecekte Filyos beldesinde planlanmış 5-6 termik santral daha yapılır ve faaliyete geçerse, bütün bu termik santrallerin yaratacağı kümülatif etki, yaklaşık 500.000 insanımızın sağlığını ve hayatını tehlikeye atacaktır. 
 
Bütün bu bilgiler, termik santral sahiplerine ve onların lehine lobi faaliyeti yürüten siyasiler ile yerli işbirlikçilere, esefle duyurulur! 
pozitifmedya
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.