anadoluverumelimedya.com

Türker Ertürk yazdı: NATO’yu davet etmek yangına körükle gitmektir

Dün (11 Mayıs 2016); Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, NATO‘nun Karadeniz’deki aktivitelerini yetersiz bularak kınaması ve bir anlamda NATO‘yu buraya davet etmesi, ülkemizin çıkarlarına değildir.

Reklam alanı

Karadeniz, büyük güçler için rekabet ve çatışma alanı olmamalıdır. NATO‘yu Karadeniz’e davet etmek, NATO‘nun Karadeniz’deki faaliyetlerini az bulmak, yangına körükle gitmek demektir.

1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Karadeniz’in güvenliği ve istikrarının korunması için çok önemlidir. Karadeniz; Soğuk Savaş (1947-1989) yıllarında bile, büyük güçler için çatışma ve gerginlik alanı haline getirilmemiştir. Türkiye; NATO üyesi olmasına rağmen, bu konuya büyük özen göstermiş ve başarılı olmuştur. Başarılı olmasının en büyük nedeni; uyguladığı sağduyulu politikalar yanında,buna imkân sağlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’dir.

Ne yazık ki bugün İktidar; uyguladığı yanlış ve kökü dışarda politikalarla Karadeniz’de gerginliği arttırmakta, ülkemiz için hayati önemde olan Montrö‘nün tartışılmasına, masaya gelmesine ve bu sözleşme ile Karadeniz’de çıkarlarımız ve güvenliğimiz lehine kurulan statükonun bozulmasına yol açabilecek yanlışlar peşinde koşmaktadır.

Türkiye‘nin girişimleriyle; Karadeniz’de barış ve istikrarı korumak ve deniz güvenliğini sağlamak maksadıyla, Karadeniz’e sahildar ülkelerle birlikte 2001’de Karadeniz Donanma İşbirliği Görev Grubu (Black Sea Naval Cooperation Task Group) ile 2004’te Karadeniz Uyumu Harekatı (Operation Black Sea Harmony) kurulmuştur.

Liderliğini Türk Deniz Kuvvetleri‘nin yaptığı bu iki girişim; Karadeniz’in güvenliği, barış ve istikrarını sağlamak için yeterlidir. Zaten, göreceli olarak dünya denizleri içinde istikrarın ve güvenliğin en fazla olduğu yer Karadeniz’dir.

Karadeniz’in güvenliğini; Karadeniz’i paylaşan ve bu denize sahili olan ülkeler sağlamalıdır. Bu ülkeler; Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan‘dır.

Bu ülkelerin dışında olan devletleri ve güçleri bu alana çağırmak; gaflettir, delalettir ve hıyanettir.

Saygılar sunarım.

Türker Ertürk
Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.