anadoluverumelimedya.com

‘IŞİD’in roket saldırılarını durdurmanın iki yolu var’

 

Reklam alanı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sıtkı Egeli, IŞİD’in roket saldırılarına karşı Patriot’ların da çaresiz olduğunu belirtti. Türkiye’nin hava savunma sistemindeki zafiyete dikkat çeken Egeli, 20 yıldan bu yana ihtiyacın giderilemediğini söyledi.
IŞİD’in Kilis’i vuran ve onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden olan roket saldırıları devam ediyor. Merkezi sınıra yaklaşık 6 kilometre mesafede bulunan Kilis’te halk korku içinde yaşıyor ve önlem alınmasını istiyor.
IŞİD’in roket saldırıları neden durdurulamıyor, hava savunma sistemleri bu konunda çözüm olabilir mi?
İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve eski Savunma Sanayi Müsteşarlığı Dış İlişkiler Şube Müdürü Sıtkı Egeli, IŞİD’in kullandığı basit ve eski roketlerin, mevcut hava savunma sistemleri tarafından durdurulamadığını ancak yine de çözüm yolları bulunduğunu söyledi.

‘PATRİOT’LAR BU SALDIRILAR KARŞISINDA ÇARESİZ’
Ankara yönetiminin talebiyle NATO tarafından gönderilen Patriot’ların da IŞİD’in roket saldırılarını durduramayacağını belirten Egeli, Türkiye’nin satın almayı düşündüğü hava savunma sistemlerinin de bu konuda çaresiz olduğunu söyledi.
Sıtkı Egeli, ABD’nin desteğiyle İsrail’e kurulan Demir Kubbe sisteminin bu tarz saldırıları durdurabildiğini, tamamen çaresiz olunmadığını kaydetti.
İsrail’deki sistemin, böyle bir tehdit beklemediği ya da tehdidi geçici gördüğü için Türkiye’nin ihtiyaç listesinde yer almadığını söyleyen Egeli, IŞİD roketlerini durdurmanın teknik olarak mümkün olduğunu vurguladı.

‘İHA’LAR FIRLATILMADAN ROKETLERİ VURABİLİR’
İsrail’deki savunmayı oluşturabilmek için hem bazı sorunları aşmak gerektiğini hem de sistemin getirilmesinin uzun süre alacağını belirten Sıtkı Egeli, bir diğer çözümün İnsansız Hava Araçları (İHA) olduğunu aktardı:
“O zaman geriye bir tek şey kalıyor, bunları fırlatılmadan vurmak” ifadelerini kullanan Egeli “Onu da yapmak için en efektif yol insansız uçaklar. Ama bu insansız uçakların üzerine silah koymanız gerekiyor. Türkiye’nin şu anda silah taşıyan insansız uçağı yok. Amerika’dan bu yeteneği istedi. Son bir haftadır Amerikan uçakları silahlı olarak o bölge üzerinde sürekli durup, buldukları, tespit ettikleri, atışa hazırlanan roketlerin üzerine saldırıyorlar.”

‘TÜRKİYE’NİN HAVA SAVUNMA YAPILANMASI ZAYIF’
Türkiye’nin genel durumunu değerlendiren Sıtkı Egeli, ülkenin hava savunma yapılanmasının zayıf olduğunu, uzun yıllardan beri ihtiyaç olarak tanımlanmasına rağmen yerine konulamadığını belirtti. Uzun menzildeki imkânların NATO çerçevesinde gelen, 1950’li yıllardan kalma sistemler olduğunu, bunların yenilenmesi için 20 yıldır tanımlanmış bir ihtiyaç olduğunu aktaran Egeli, bu projeler ve ihalelerin bir türlü alıma dönüştürülemediğini ifade etti.
Ankara yönetimi, Çin’den alacağı uzun menzilli füze sistemi ihalesini iddialara göre ABD ve NATO’nun girişimleri sonucu, G-20 Liderler Zirvesi’nin hemen öncesinde iptal etti.

‘DÜNYANIN YARISI S-300, DİĞER YARISI PATRİOT KULLANIYOR’
Bütün komşu ülkelerin bu sistemlere sahip olduğunu belirten Sıtkı Egeli, NATO’nun gönderdiği Patriot’ların ne kadar etkin olduğu konusunda ise şunları söyledi:
“Patriot’un neye karşı kullanılacağına bağlıdır. Katyuşa roketlerine karşı etkisi yok. Yanılmıyorsam yine Kilis’e geçen yıl Suriye’den atılan bir balistik füze düştü. Onu da mesela önleyemedi. Çünkü bu da Patriot’ların önleme zarfının dışında. Kendi kategorisinde dünyanın önde gelen sistemlerden biri. Ama konuşlandırdığınız yer, şehirler, korumasını istediğiniz bölge neresiyse o çerçeve içinde çalışır. Adana’da bir Patriot var, bu Güneydoğu’nun tamamını koruyor diye bir şey yok. O Adana’nın civarında bir koruma sağlıyor açıkçası.
Egeli, dünya ülkelerinin yarısının Patriot’ları, diğer yarısının ise Rus yapımı S-300 hava savunma sistemini kullandığını kaydetti.

sputnik

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.