anadoluverumelimedya.com

Kilis Halkına ‘Ölümden Korkmayın’ Terapisi

Adı konulmamış bir savaşa sahne olan Kilis’te, IŞİD mevzilerinden gelen roketler sonucu 21 kişi yaşamını yitirdi 78 kişi yaralandı. Eğitim Sen Kilis Temsilcisi ve öğretmen Özgür Çakmak, gönderilen psikologların halkın psikolojisini bozduğunu söyledi.

Reklam alanı

Son 3 aydır Suriye’den atılan roketlerin hedefi olan Kilis’te hayat, durma noktasına geldi. Şimdiye kadar 80 roketin düştüğü Kilis’te 21 kişi hayatını kaybetti 78 kişi de yaralandı.

100 bin nüfusu olan Kilis’te halkın yüzde 40’ı göç etti. İl genelinde sürekli internet kesintisi yaşanmaya başladı. İnternet olmadığı için bankacılık faaliyetleri yapılamadı pos cihazları çalışmadı.

‘PSİKOLOGLAR GEYİK YAPIYOR’

Eğitim Sen Kilis Temsilcisi ve aynı zamanda öğretmen olan Özgür Çakmak, Kilis’teki acı tabloyu Özgür Düşünce’ye anlattı.

Kilis için önlem planı kapsamında 50 kadar psikologun Kilis’e geldiğini belirten Çakmak psikologların halkın psikolojisini bozduğunu söyledi.

Çakmak, “Devlet olarak buraya 50 tane psikolog  gönderdiler. Psikologlar resmen burada geyik yapıyorlar. Aileleri ziyaret ediyorlar ‘Korkmayın yerlerinizi terk etmeyin kaderinizde varsa ölümden kaçamazsınız’ mantığıyla moral veriyorlar. Ayrıca, ‘Evinizden kaçarsanız, vatan haini ilan edilirsiniz’ deniliyor” ifadelerini kullandı.

‘KAPI SESİNDEN KORKAR OLDULAR’

Kilis’te son 3 haftadır eğitim faaliyetlerinin durduğunu söyleyen Çakmak, şunları anlattı: “Öğrencilerin durumu korkunç. Kapı sesinden bile irkiliyorlar. Dışarıda bir ses duyunca hemen ‘Öğretmenim yine mi bomba düştü’ diye soruyorlar. Resmen travmatik bir durum. Bu yüzden çocukların ailesi kendini güvenli bir bölgeye götürdü. Bu şartlar altında eğitim yapılmasının imkanı yok” ifadelerini kullandı.

30 BİN ÖĞRENCİ OKULA GİDEMİYOR

Adeta savaş ortamının yaşandığı Kilis’te eğitim faaaliyetleri de durdu. 30 bin öğrenci can tehlikesinden dolayı son 2 haftadır okullara gidemiyor. Bin 600 eğitim çalışanı ise Milli Eğitim Bakanlığının gayri resmi bildirisiyle izne çıkarıldı.

‘ÖĞRETMENLER KİLİS’İ TERK ETTİ’

Öğretmenlerin büyük bölümü hayati tehlikeden dolayı Kilis’i terk etti. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kilis Valiliği tarafından 1600 eğitim çalışanına gayri resmi izin verildiği bilgisini paylaşan Özgür Çakmak şunları söyledi: “Eğitim çalışanları ve öğretmen arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu rapor izin gibi gerekçelerle Kilis’ten ayrıldı. Milli Eğitim ve Valilik kanadıyla, ‘idare edin, gelmeyenlere sıkıntı vermeyin, öğrencilere devamsızlık yazmayın’ şeklinde gayri resmi bir bilgilendirme yapıldı. Okullarda öğrenci olmadığı üçüncü haftaya girerken adı konulmamış bir tatil var.”

‘RESMİ OLARAK TEK BİR ÖNLEM YOK’

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, öğrenciler için risk oluşturacağını belirtmelerine rağmen Ankara‘nın bir önlem almadığının altını çizen Özgür Çakmak, “Eğer tatil yapılamıyorsa en azından bir önlem alınması gerektiğine dikkat çektik. Bu şartlar altında Ankara‘ya ‘her şey yolunda’ mesajı vermeyi daha uygun gördüler. Ama derinden bir sorun yaşandığı herkes tarafından biliniyor.

Biz şundan korkuyorduk, bir füze eğer okula düşse çok daha ciddi sonuçlar doğuracak. Kaldı ki 18 Ocak’ta roket okul bahçesine düştü. İki kişi hayatını kaybetti bunlardan birisi öğrenciydi. Bu riski sürekli vurgulamamıza rağmen önlem alınmadı. Bu ara sakin ama ne zamana kadar böyle devam eder bilmiyoruz. Resmi olarak alınmış hiçbir önlem yok” sözleriyle Kilis’teki şartları değerlendirdi.

Özgür Düşünce Gazetesi – Cihan Acar

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.