anadoluverumelimedya.com

Vatan Partisi Anayasa Mahkemesine başvurdu: Tayyip Erdoğan yetkilerini aşıyor

Vatan Partisi Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla AKP lehine seçimi etkilemeye yönelik, Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini aşan ve devlet kaynaklarını kullandığı miting vb. faaliyetlerinin engellenmesi için geçtiğimiz hafta Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuştu.
Yüksek Seçim Kurulu’nun “Cumhurbaşkanı’nın faaliyetlerini denetleme görevi YSK’ya verilmedi” gerekçesiyle başvuruyu reddetmesi üzerine Vatan Partisi bu kez Erdoğan’ın anılan kapsamdaki faaliyetlerinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Anayasa’nın 101. Maddesi gereğince Cumhurbaşkanı seçilenin, partisi ile ilişkisinin kesildiğinin vurgulandığı başvuruda, Erdoğan’ın tarafsızlık ilkesine uyması gerektiği belirtildi.
13 Ağustos 2014 Günü Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının resmen açıklanması ile Parti üyeliği düşen Erdoğan, 28 Ağustos 2014 tarihine kadar AKP Yönetim Kurulu’na başkanlık etmiş ve AKP’nin Büyük Kongresi’ne Genel Başkan sıfatı ile katılmıştı.
Başvuruda Erdoğan’ın “alışılmamış bir Cumhurbaşkanı olacağını” söylemesi de eleştirilirken “Anayasa, Cumhurbaşkanlığı kurumuna ve onu temsil eden kişiye sınırsız, kişisel yoruma açık bir kamu alanı tanımamıştır. Hiçbir Cumhurbaşkanı, ‘alışılmamış bir Cumhurbaşkanı olacağını’ söyleyemez. ‘Alışmak’ bir hukuk kuralı olmadığı gibi, yasal normları aşmak, değiştirmek için bir bahane de olamaz.” denildi.
Başvurunun sonuç kısmında ise; “İhlallerin giderilmesini sağlayacak her türlü idari ve yargısal önlemlerin alınmasına; İdare’nin ihmali ve ceza kovuşturmasını gerektiren eylemler nedeniyle ortaya çıkan hak ihlallerinin giderilmesi için, re’sen öngörülecek her türlü önlemlerin ve kararların alınmasına karar verilmesi” talep edildi.

ulusalkanal.com.tr

Reklam alanı
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.