anadoluverumelimedya.com

Yolsuzlukla mücadele,İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü ve sonrası; Vizesiz Avrupa

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize serbestisi için gerekli 72 kriterin bulunduğu ilerleme raporuna göre Türkiye, yolsuzluk, ifade özgürlüğü ve suçluların iadesi gibi konularda üstüne düşeni yapmadı.

Reklam alanı

Avrupa Komisyonu, Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize serbestisi için tavsiye kararı almıştı.

Avrupa Komisyonu’nun bu kararı vize muafiyetinin sağlandığı anlamına gelmiyor ancak yine de sürecin gidişatı açısından belirleyici önemde. Komisyon kalan eksikliklerin de bir an önce giderilmesini talep etti.

Vize muafiyeti ancak AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun onayının ardından yürürlüğe girebilecek.

Yolsuzlukla mücadele

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in sözcüsü Maria Andreeva, Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde bugün yayınlanan ilerleme raporunu Twitter hesabından duyurdu.

Rapora göre Türkiye, yolsuzluğa Karşı Mücadeleyleyle İlgili Ulusal Strateji ve Eylem Planı’nın ve Yolsuzluğa Karşı Avrupa Ülkeler Grubu Konseyi’nin tavsiyelerinin (GRECO) uygulanmasına devam etme kriterini yerine getirmedi.

Kriterde yer alan bilgi notuna göre 30 Nisan’da yolsuzlukla ilgili yeni stratejiyi benimsediği belirtilen Türkiye’den GRECO’nun sunduğu tavsiyelerin devamını getirecek bir mevzuatı benimsemek zorunda olduğu kaydedildi.

İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü

AB, Türkiye’den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve AB müktesebatına uygun biçimde, özgürlük ve güvenlik haklarının, adil yargılanma, ifade özgürlüğü ve toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakkının garanti altına alınması için organize suç ve terörizmle ilgili yasal çerçeveyi, bu çerçevenin mahkemeler, güvenlik güçleri ve kolluk kuvvetleri tarafından uygulanmasını gözden geçirmesini istedi.

AB ile hukuki işbirliğinin sağlanması

Suçluların iadesi meselesi de dahil olmak üzere suçla ilgili konularda AB ile Türkiye’nin hukuki işbirliğinin sağlanması, EUROPOL’le yapılan Operasyonel İşbirliği Anlaşmasının uygulanması ve sonuçlandırılması ve AB standartlarına uygun biçimde kişisel verilerin korunması kanunun benimsenmesi ve uygulanması.

Türkiye, belge güvenliği ve göçmen başlıklarını tamamladı

Beş başlıktan oluşan ilerleme raporuna göre Türkiye, belge güvenliği ve yasa dışı göçmenlerin geri kabulü ile ilgili kriterlerin tamamını yerine getirdi.

birsence

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.