anadoluverumelimedya.com

AVRUPA’DA ERDOĞAN DAVUTOĞLU KAVGASI PANİĞİ

AB ile Davutoğlu arasında anlaşmaya varılan Mülteci ve vize muhafiyeti konusunun Erdoğan ile Davutoğlu arasında büyük krize neden olması AB’yi endişelendirdi. Mülteci anlaşması sonucu Avrupa’da yaşanan krizin büyük ölçüde hafiflemesi karşılığı vize muhafiyeti vermeye hazırlanan AB, Türkiye’de yaşanan siyasi krizin anlaşmayı etkilemesinden korkuyor. İşte BBC’nin konuya ilşkin analizi.

Reklam alanı

AB KOMİSYONU TAVSİYE EDECEK

BBC’ye bilgi veren kaynaklar, Avrupa Komisyonu’nun Çarşamba günü yapacağı açıklamayla Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkının tanınmasını tavsiye edeceğini ifade etti.

GÖÇMEN KRİZİNDE BÜYÜK AZALIŞ

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında imzalanan göçmen krizi anlaşması kapsamında atılacak adım, Türkiye sahillerinden Yunan adalarına geçen göçmen sayısındaki kayda değer azalışı izliyor.

ERDOĞAN’IN VİZE KRİZİ

Avrupa Türkiye’de yaşanan Erdoğan Davutoğlu krizinden çok karlı gördüğü mülteci ve vize anlaşmasının bozulabileceğinden endişe duyuyor. Davutoğlu konuya ilişkin endişeleri dağıtmak için sözcüsü aracılığı ile bir açıklama yaptı. Avrupa medyası ise korkusunu şöyle yansıttı.

FT: Davutoğlu’nun görevi vize anlaşması yüzünden tehlikede
Reuters: Davutoğlu gücünü kaybediyor
Almanya ve Fransa vize muafiyetinde ‘el freni’ istiyor

HALA HER ŞEY TAMAM DEĞİL

Ancak BBC’nin Avrupa editörü Katya Adler, AB’nin hâlâ Türkiye’den bazı şartları yerine getirmesini istediğini vurguluyor ve Komisyonun tavsiyesine rağmen vize muafiyetinin hem üye ülkelerin hem de Avrupa Parlamentosu’nun onayından geçmesi gerektiğini hatırlatıyor.

VİZE YOKSA ANLAŞMA DA YOK

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, vize muafiyetinin verilmemesi halinde Türkiye’nin de anlaşmayı uygulamaktan vazgeçeceğini daha önce ifade etmişti.

72 ÖNKOŞUL

AB, Türkiye’ye vize muafiyeti verilmesi için Ankara’nın 72 önkoşulu yerine getirmesi gerektiğini söylemişti. Türkiye ise öne sürülen şartların önemli kısmının tamamlandığını, kalan şartların da bu hafta içerisinde Meclis’ten geçirilecek düzenlemelerle yerine getirilmiş olacağını belirtiyor.

RAHATSIZ EDİCİ KONULAR

BBC editörü Adler, “Komisyon vize muafiyeti tavsiyesinde bulunsa dahi bunu bazı rahatsız edici konuları gözardı ederek yapacak. İfade özgürlüğü, adil yargılanma hakkı ve terör yasasının gözden geçirilmesi bazı AB üyesi ülkeler tarafından vize muafiyeti öncesi talep edilen şartlar arasında. Türkiye’nin bu şartları nasıl yerine getirebileceğini görmek oldukça zor. Ancak aynı zamanda da Avrupa zor bir dönemden geçiyor. AB hükümetleri göç krizinin bir an önce çözüme ulaştırılması için büyük bir kamuoyu baskısı altında” diyor.
AB – Türkiye anlaşması kapsamında 20 Mart tarihinden sonra Türkiye’den Yunan adalarına giden Suriyeli mülteciler dahil tüm göçmenler, Yunanistan’da iltica başvurusu yapmadıkları takdirde Türkiye’ye iade ediliyor.

İLTİCA TALEBİ RED EDİLENLER

Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara’da gerçekleştirdiği basın toplantısında Türkiye’nin göçmen krizinin çözümü için gösterdiği çabayı övmüştü.
Eğer iltica başvuruları reddedilirse göçmenlerin Türkiye’ye iadesi yine gündeme geliyor.

TÜRKİYE GÜVENLİ BİR ÜLKE DEĞİL

Türkiye’ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığındaysa, AB ülkeleri Türkiye’deki mülteci kamplarından bir Suriyeli mülteciyi bir AB ülkesine yerleştiriyor.
İnsan hakları örgütleriyse anlaşmanın hukuka aykırı olduğunu savunarak, Türkiye’nin göçmenlerin geri yollanabileceği güvenli bir ülke olmadığını iddia ediyor.

DÜNYADA Kİ EN İYİ ÖRNEK

 

Nisan ayı sonunda konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye’yle varılan anlaşmanın meyvelerini vermeye başladığını ifade etmişti.
Türkiye’nin çabalarını öven Tusk, hükümetin yaklaşımı için “Mültecilere nasıl davranılması gerektiği konusundaki dünyadaki en iyi örnek” demişti.

haberartiturk

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.