anadoluverumelimedya.com

Türk Ocakları 44. Olağan Büyük Kurultayı Toplandı

Türkiye’nin asırlık sivil toplum kuruluşu olan, Türk milliyetçiliğinin çınarı Türk Ocakları, 44. Olağan Büyük Kurultayı’nı gerçekleştirdi.

Reklam alanı

 

Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen Kurultay’a katılım yoğundu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen Türk Ocakları şubelerinin delegelerinin yanı sıra Merkez Yönetim Organları, kurullar ve pek çok önemli misafir Kurultay’da yerlerini aldılar.

 

Sabah 10’da Mehter gösterisi ile başlayan Kurultay’ın açılışını Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Yavuz yaptı. Yavuz’un selamlamasının ardından Prof. Dr. Yusuf Sarınay’ın başkanlığında Eyüp Salih Doyuran, Mutlu Kurt ve İrfan Kaya’dan oluşan divan heyeti seçilerek göreve başladı. Gündeme uygun bir şekilde süren Kurultay’da iç meseleler hakkında çeşitli işlemler ve konuşmalar gerçekleştirildi. Ardından ödül takdimi yapıldı. Türk Ocakları Armağanları kapsamında Hasan Ferit Cansever Türk Ocakları Sanat Armağanı’na layık görülen ancak 25 Mart’ta yapılan törene katılamayan Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu ödülünü Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz’ün elinden aldı. İkinci olarak ise Türk Dünyasına Hizmet Özel Ödülü’ne layık görülen Türkmeneli TV adına Türkmeneli TV Genel Yayın Müdürü Yalman Haceroğlu ödülünü yine Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz’den aldı. Özellikle Irak Türkmenlerinin meselelerini ve bütün Türk Dünyasının meselelerini büyük bir çaba ve çalışmayla dünyaya aktarması sebebiyle Türkmeneli TV’ye verilen ödülün ardından Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz 44. Olağan Büyük Kurultay konuşmasını gerçekleştirdi. Genel Başkan Öz, Türk Ocakları faaliyetleri ve Türk milliyetçiliğinin, Türk Dünyası’nın meseleleri hakkında bir konuşma yaptı.

 

“TÜRKİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN GEÇİYOR”

 

Hazirunu selamlayarak söze başlayan Genel Başkan Öz, Türkiye ve Türk Dünyası ile yakın coğrafyalarının yakın tarihi hakkında bir değerlendirme yaparak konuşmasına başladı. 1990’lı yıllardan günümüze gelirken özellikle Türkiye ve çevresinde yaşanan savaş ve krizleri anlatan Genel Başkan Öz, terörün ülkemiz ve coğrafyamız için büyük bir tehdit olduğunu ifade etti. “Türkiye adeta sırat köprüsünden geçiyor” diyen Genel Başkan Öz, “Bugün, İslam dünyasını içinde bulunduğu bunalımdan ve kargaşadan kurtaracak bir birlik diline, medeniyet tasavvuruna muhtacız” dedi. Tarih üzerinden çatışma üretmenin yanlış olduğunu belirten Genel Başkan Öz, Osmanlı ve Cumhuriyet arasındaki köklü bağlardan bahsederek tarihi süreklilik vurgusu yaptı. Öz, “Bugün hem Türkiye’nin, hem Türk-İslam âleminin içinde bulunduğu durumdan kurtuluşu ve yükselişi millî tarihimizden ilham alan, ortak gelecek tasavvurumuzdan güç bulan Türk milliyetçilerinin öncülük edeceği bir hamle ile gerçekleşebilir” dedi.

 

“GENÇLİĞE YATIRIM YAPMADAN BAŞARI OLMAZ”

 

Türk milliyetçilerinin çevre, bilim, sanat gibi pek çok alanda da daha çok çalışma yapmasını gerektiğini vurgulayan Genel Başkan Öz, gençliğin önemine değindi. Türk Ocakları’nın gençliğin eğitimi için başlattığı “Türk Ocakları Akademisi” projesini kısaca anlatan Genel Başkan Öz “Gençliğe yatırım yapmayan hiçbir hareketin ülkemizin geleceğinde söz sahibi olması mümkün değildir” dedi.  Yakın coğrafyamız ve özellikle Ortadoğu’da yaşanan insanlık dramlarını anlatan Genel Başkan Öz bu noktada en mağdur unsurun Türkmenler olduğunu ifade etti.

 

“TÜRK OCAKLARI TÜRKMENLERE YARDIM ELİ UZATTI”

 

Mağdur durumda bulunan Türkmenlerin sıkıntılarını anlatan Öz, daha sonra iki yılı aşkındır devam eden ve Türk Ocakları Genel Merkezi, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı ve Türk Ocakları şubeleri tarafından düzenlenen yardım kampanyasında yapılanları delegelerle paylaştı. Ankara, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa gibi şehirlerimizin yanı sıra Kerkük, Halep, Bayır Bucak gibi Türkmen bölgelerinde de yardımların yürütüldüğünü anlatan Genel Başkan Öz kampanyaya katkı sağlayanlara teşekkür etti.

 

“TÜRBE TAŞIMAK KAHRAMANLIK DEĞİLDİR”

 

Bölgedeki sorunları anlatmaya devam eden Genel Başkan Öz bu sırada gönderilen yardımlar için kısa bir teşekkür videosu yollayan Türkmen mücahitlerin konuşmalarını haziruna izletti. Genel Başkan Öz “Biz, hem Suriye meselesinde hem de onunla ilintili olarak Kobani/Arappınarı meselesinde yapılan yanlışları zamanında ikaz ettik; kantonlaşmaya karşı tedbirleri alınsın, Süleyman-şah türbesi yerinde muhafaza edilsin dedik. Kimsenin Türk milletine, türbeyi taşımayı kahramanlık gibi göstermeye hakkı yok. Bugün gelinen noktada yapılan yanlışlar kabul ediliyor; keşke bir haksız çıksaydık” dedi.

 

Türk Dünyası hakkında yapılan çalışmalardan bahseden Genel Başkan Öz, Irak Türkmenlerinin Lideri Erşat Salihi, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, Kırım Türklüğünün Efsanevi Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu gibi Türk büyükleriyle sürekli istişare halinde olduklarından bahsetti. Erşad Salihi’nin Türk Ocakları’na teşekkür videosunu izleten Genel Başkan Öz, kısaca Rabia Kadir hakkında başlatılan yardım kampanyasından bahsetti.

 

“ÇÖZÜM DEĞİL ÇÖZÜLME SÜRECİ”

 

Türk Ocakları’nın güncel meselelere yönelik görüşlerini anlatmaya devam eden Genel Başkan Öz terör ve etnik fitne konusuna da değindi. Çeşitli isimlerle başlatılan süreçlerin başarısız olduğunu çözüm değil çözülme getirdiğini vurgulayan Öz, terörle tavizsiz mücadele olmasını gerektiğini vurguladı. Genel Başkan Öz “Geçenlerde “şu şartlar olursa çözüm süreci yeniden başlar” mealinde bir açıklama yapıldı, gelen tepkiler üzerine hemen geri adım atıldı. Yöneticilerimiz bunu asla telaffuz etmemelidir. Buradan açıkça söylüyorum: Tereddüde, yalpalamaya asla müsaade edilemez. Aksi halde şehitlerimiz hiçbirimize haklarını helal etmezler” dedi.

 

Terör ve süreçler hakkındaki görüşlerini ifade eden Genel Başkan Öz, ardından Anayasa meselesine de değindi. Anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini belirten Öz, burada taviz verilemeyecek bazı ilkeler olduğunu söyledi. Öz bu ilkelerin “Türk” kimliği, Üniter devlet yapısı, Türkçe, parlamenter demokrasi, tecrübelere dayalı ve bilimsel bir anayasa olduğunu ifade etti.

 

Yeni açılan şubelerden bahseden Genel Başkan Öz, Yunus Emre, Nihal Atsız ve Galip Erdem’den alıntılar yaparak konuşmasını sonlandırdı.

 

TÜRK OCAKLARI GENEL BAŞKANI PROF. DR. MEHMET ÖZ’ÜN KURULTAY KONUŞMASININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

 

SURİYE TÜRKMEN MECLİSİ BAŞKANI MUSTAFA KONUŞTU

 

Genel Başkan Öz’ün ardından protokol konuşmaları kapsamında kürsüye Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa geldi. Mustafa Türk Ocakları’na Suriye Türkmenlerine yaptıkları yardımlardan ve verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Suriye’deki durumu ve Türkmenlerin içinde bulundukları zor durumdan bahseden Mustafa, Türkmen mücahitlerin büyük bir azim ve kararlılıkla PKK, YPG, IŞİD, Esad rejimi gibi pek çok düşmana karşı mücadele ettiklerini ifade etti. Türkiye’nin kendilerine daha çok destek vermesini isteyen Mustafa, Türkiye’nin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Kurultay’ın hayırlı olmasını dileyen Mustafa sözlerini sonlandırdı.

 

Mustafa’nın konuşmasının ardından Kurultay’ın gündemine göre çalışmalar devam etti. Gündem dahilinde delegeler söz alarak konuşmalarını gerçekleştirdiler. Rapor takdimi ve oylamalarının ardından Türk Ocakları tüzüğünde çeşitli düzenlemeler tartışmaya açılarak istişare edildi. Tüzük değişikliği teklifleri oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.

 

NURİ GÜRGÜR TÜRK OCAKLARI ŞEREF GENEL BAŞKANI SEÇİLDİ

 

Türk Ocakları tüzüğüne göre Şeref Genel Başkanı olma şartlarını taşıyan eski Genel Başkan Nuri Gürgür, delegelerin teklifi ve ardından yapılan oylamayla, oy birliği sağlanarak Türk Ocakları Şeref Genel Başkanı seçildi.

 

PROF. DR. MEHMET ÖZ VE YÖNETİMİ GÜVEN TAZELEDİ

 

Kurultayın son kısmına gelindiğinde merkez organların seçimine geçildi. Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz tarafından çıkarılan tek liste oylanarak kabul edildi ve Genel Başkan Öz güven tazeledi.

 

Yapılan seçimde aşağıdaki listeler üç yıl süreyle Türk Ocakları’nı yönetme görevini aldılar:

 

YÖNETİM KURULU ASIL ÜYELER

 

PROF. DR. MEHMET ÖZ

PROF. DR. AYŞE FİLİZ YAVUZ

PROF. DR. MEHMET ŞAHİNGÖZ

DOÇ.DR. EMRAH ŞENEL

AZİZ KAMİL YILMAZ

PROF. DR. İBRAHİM MARAŞ

DOÇ. DR. MEHMET AKİF OKUR

DOÇ.DR. BÜLENT AKSOY

YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ATABEY

MUSTAFA ASIM MUTLU

İRFAN KAYA

 

 

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELER

PROF. DR. ASUMAN SUNGUROĞLU

PROF.DR. YUNUS KOÇ

DR. MEHMET KÖŞ

DOÇ. DR. ALPER ALP

DOÇ. DR. TURHAN ÇETİN

DOÇ. DR. UFUK KARAKUŞ

DR. ALİ İHSAN ÇAĞLAR

DR. ESABİL EKER

YRD. DOÇ. DR. BAHADIR KILCAN

MUSTAFA İLKER KILIÇ

ORHAN YÜKSEL

 

 

DENETLEME KURULU ASIL ÜYELER

OSMAN OKTAY

LEYLA SARISOY YILDIZ

MEHMET GÜLSÜN

 

DENETLEME KURULU YEDEK ÜYELER

DR. HAKAN TERZİ

FÜSUN MENŞURE ORAL

NEJAT ÇOĞAL

 

 

Kurultayın sonunda Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi. Ardından çekilen toplu hatıra fotoğrafının ardından Kurultay sona erdi.

 

Haber: Emre KARTAL

turkocaklari

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.