anadoluverumelimedya.com

Göç veren köy şimdi çilek sayesinde para basıyor

Hasat sezonu başlayan çilek, üreticisinin yüzünü güldürdü. Manisa’da önemli bir tarım ürünü haline gelen çilek; bağcılık, zeytincilik ve kirazdan sonra son yıllarda büyük rağbet görüyor. Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “Çilek son yıllarda Manisa’da gelişen bir tarım ürünü haline geldi. Yaklaşık 2 bin çiftçi çilek üretiyor. Bu ürünümüzün bir kısmını yurtdışına ihraç ediyoruz. Yıldan yıla artarak bugün 5 bin dekar alanda çilek üretiliyor ve 15 bin tonun üzerinde verim elde ediliyor. Üretilen ürünlerin büyük kısmı ülkemiz içinde tüketiliyor. Yıldan yıla değişmekle birlikte geçen yıl itibariyle 900 ton çilek ihraç ettik. Manisa’ya önemli bir döviz getirisi oldu” diye konuştu.

Reklam alanı

İLÇENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Manisa’da üretim yerleri hakkında bilgi veren Çebi, özellikle Köprübaşı ve Yuntdağı köylerinin çilek üretimiyle kaderlerinin değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Manisa’da çilek üretimi Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesi, Kula, Kırkağaç ve en yoğun şekilde Köprübaşı’nda yapılıyor. Köprübaşı’nda 4 bin dekar civarında üretim alanı var ve 12 bin ton verim alınıyor. Çilek üretimi Köprübaşı’nın kaderini değiştirdi. Eskiden sürekli göç veren, dışarıya işçi gönderen Köprübaşı artık dışarıdan göç alıyor ve çalışmak için işçiler geliyor. İlçeye güzel bir gelir kaynağı oldu.”

‘GETİRİSİ DİĞER ÜRÜNLERE GÖRE DAHA YÜKSEK’

Çilek ihracatına destek verildiğini kaydeden Çebi, 30 bin liralık genç çiftçi desteklemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin çilek üretebileceklerini söyledi. Çebi, “Çileğin getirisi diğer ürünlere göre daha yüksek. Daha dar alanda yüksek verim elde ediliyor. Ancak işçiliği çok fazladır. 2-3 aylık bir dönemde yüksek getiri sağladığı için tercih edilen bir ürün haline geldi. Çileği organik yetiştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yakında organik üretime de geçeceğiz” diye konuştu.

yeniakit

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.