anadoluverumelimedya.com

Monsanto-BASF ortaklığı mı geliyor?

Tohum sektörünün lideri Monsanto ile dünyanın en büyük kimya şirketi BASF’in bitki koruma bölümünün Ar-Ge altyapısında birlikteliğe gidebileceği konuşuluyor.

Reklam alanı

Tohum ve bitki koruma firması Monsanto, dünyanın en büyük kimya şirketi BASF’in bitki koruma koluyla geniş bir ortaklığa hazırlanıyor. 2007 yılından bu yana Ar-Ge alanında ortak işlere imza atan iki şirketin Ar-Ge altyapılarını birleştirebilecekleri konuşulmaya başladı.

10 milyar doların üzerindeki satış gücüyle ABD menşeli Monsanto tohumda halen dünya lideri konumunda. Şirketin bitki korumadaki gücü ise 5 milyar dolar civarında. Tarımda yalnızca bitki koruma alanında faaliyet gösteren Alman BASF firması ise bu alanda 7,3 milyar dolarlık bir güce sahip.

Her şey 3 ayda değişti

Finansal açıdan Monsanto’nun uzun yıllardır liderliğini koruduğu tarım sektörünün zirvesinde son 3 ayda büyük değişimler yaşandı. Aralık ayında Dow ve DuPont’un birleşme kararı sektörde yaklaşık 18 milyar dolarlık yeni bir lider ortaya çıkarttı.

Şubat ayının başında ise Çin kimya şirketi bitki korumanın lideri Syngenta’yı satın alarak yarışa yeni bir boyut kazandırdı. Monsanto’nun geçtiğimiz yaz aylarında Syngenta’ya yaptığı satın alma teklifi ise geri çevrilmişti.

BASF köklü bir ortaklığa sıcak bakıyor

Syngenta’nın satışı ve Dow-DuPont birleşmesi BASF’i de pestisit pazarında rakipleri karşısında bir hamle yapmaya itiyor. Ancak BASF’in bitki koruma bölümünü satmayı düşünmediği, daha köklü bir ortaklığa ise sıcak baktığı belirtiliyor.

Son 2 yılın piyasa çarpanlarına göre BASF’in bitki koruma alanındaki değerinin 15 milyar Euro civarında olduğu düşünülüyor. Ancak Syngenta’nın 43 milyar dolarda anlaşılan satış değeri göz önüne alındığında bu değer 21 milyar Euro’ya kadar çıkabilir.

Birleşmenin ilk adımı olabilir

Tarımın “6 büyükler”i arasında Monsanto dışında bütün oyuncuların göreceli olarak rahat konumda olduğunu söyleyen ABD’li yatırım uzmanı Jonas Oxgaard, “Monsanto ve BASF’in Ar-Ge’de kuracağı olası bir birliktelik, müşterek bir şirket oluşturulmasının ilk adımı olabilir” yorumunu yapıyor.

tarlasera

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.