anadoluverumelimedya.com

Reza’ya çok kötü haber: Yıkıyorlar

Reza Zarrab’ın geçtiğimiz ay ABD’de tutuklanmasının ardından, kepçeler dün boğazdaki kaçak binaları yıkmaya başladı. İlk kepçe 3 katlı binaya vuruldu…

Reklam alanı

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, 17 Aralık’ın kilit ismi Reza Zarrab’ın Kandilli’deki kaçak yapılarına 14 ay boyunca dokunmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zarrab’ın ABD’de tutuklanmasının ardından yıkıma başladı.

 

 

Reza Zarrab, 25 milyon dolar ödeyerek satın aldığı Kandilli’deki tarihi köşkü yıkıp yenisini inşa etmişti. Bahçedeki ağaçları kestiren Zarrab, üç katlı betonarme bir yapı dikti.

Sözcü gazetesinin, ‘Korunması gereken kültür varlığı’ olarak 1986’da tescillenen köşkteki kaçak inşaatı haberleştirmesinin ardından, 13 Şubat 2015’te inşaat mühürlenmişti.

ÖNCE ÜÇ KATLI BİNAYI YIKTILAR 

Ancak mühürlemenin üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesine rağmen Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Zarrab’ın kaçak yapılarını yıkmadı. Ta ki Reza Zarrab, “kara para aklama” iddiasıyla Miami’de tutuklanana kadar.

Kandilli’deki köşk arazisindeki kaçak yapılaşmayla ilgili savcılığa 14 ay önce “yıkım işlemleri başladı” diye yazı yazan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü dün köşke kepçelerle girdi.

Kepçeler önce köşkün arka cephesinde bulunan 61 metre genişliğindeki üç katlı yapıyı yıkmaya başladı. Ardından ön cephede bulunan 24 metre genişliğinde tek katlı kaçak yapılar yıkılacak.

Bütün bunların ardından, kat yükseklikleri değiştirilen, cephesi genişletilen, bodrum katları büyütülen, zeminiyle çatısına ilaveler yapılan tarihi köşk bir kez daha yıkılarak yeniden aslına uygun olarak inşa edilecek. Yıkım ve yapım masrafları tutuklu işadamı Reza Zarrab’ın şirketi Royal Holding’den tahsil edilecek.

YARGILANMA DEVAM EDECEK

Kaçak inşaatla ilgili hem Boğaziçi İmar Müdürlüğü hem de İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, köşkün sahibi ve fenni sorumlular hakkında geçtiğimiz yıl Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Zarrab ve diğer sorumlular tescilli kültür varlığında izne aykırı tadilat ve inşaat yaptıkları için 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası istemiyle yargılanıyor.

SIRADA YALILAR VAR

Reza Zarrab’ın Kanlıca’da 40 milyon dolara satın aldığı ‘Mehmet Arif Bey Yalıları’nı da yasalara aykırı olarak restore ettirdiği ortaya çıkmıştı.

 

Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970 yılında ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilen yalılardan birine kaçak kat çıkıldığı, toplam 770 metrekare büyüklüğündeki yalıların arasına asansör yapıldığı, yan duvarların kırılarak tüp geçitle birbirine bağlandığı ortaya çıkmıştı. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 1 Temmuz’da yalıların ve köşkün projelerine uygun hale getirilerek kaçak yapıların yıkılmasına karar vermişti.

EBRU GÜNDEŞ: REZA YAPTI

Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne işlemin gerçekleştirilmesi için yazı yazan Kurul’un suç duyurusu üzerine, Gündeş ve Zarrab hakkında dava açıldı. İlk duruşmada, Zarrab’ın hiçbir izin almadan kendi yalısında tadilat yaptığı ortaya çıktı. Gündeş de savunmasında tüm sorumluluğu eşine attı. Davanın ikinci duruşması 24 Haziran günü yapılacak. Kandilli’deki köşkün kaçaklarını yıkmaya başlayan Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün önümüzdeki günlerde Kanlıca’daki iki tarihi yalıyı da orijinal haline getirmesi bekleniyor.

Odatv.com

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.