anadoluverumelimedya.com

Kırım Tatar Meclisi Yasaklandı

Rusya’nın işgali altındaki Kırım’da Yüksek Mahkeme, Başsavcı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Meclisi’ni yasaklama talebini kabul etti. Başsavcı, kararın amacının Rusya Federasyonu’nda istikrar, barış ve düzeni sağlamayı amaçladığını söyledi.

Reklam alanı

1944 yılında dönemin Sovyetler Birliği zamanında toplu sürgünle karşı karşıya kalan Tatarlar, Kırım’da 2014 yılındaki Rus işgaline tek karşı çıkan azınlık olarak biliniyor.

26 Şubat 2014 tarihindeki gösterilerde Moskova yanlılarıyla Tatarlar arasında çıkan çatışmalarla ilgili 6 kişi yargılanıyor. Rus yanlılarından yargılanansa yok.

Rusya Adalet Bakanlığı, ayın başında Kırım Tatar Meclisi’ni aşırılık yanlısı grup olarak nitelemiş, kapanmasının önünü açmıştı. Tatarlar Kırım’ın yüzde 15’lik bölümünü oluşturuyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise kararı hukuksuz ve kesinlikle suç olarak niteledi.

Karara bir tepki de Avrupa Konseyi’nden geldi. Avrupa Konseyi Komisyonu Üyesi Nils Muiznieks, yasağın gözden geçirilmesini istedi. Muiznieks, kararın ayrımcı olduğunu ve Kırım Tatarları ile bütün topluma olumsuz bir mesaj verdiğini söyledi.

Tatarlar’a, ilk başta Kırım’daki yeni hükümete katılmaları yönünde çağrı yapılmıştı. Ancak Tatarların kurumlarına baskılar ve Rus yönetiminin katı tutumu birlikte çalışmayı engelledi.

Tatarlar’ın önde gelen isimlerinden Mustafa Cemiloğlu ile Meclis başkanı Rıfat Çubarov Rus yetkililer Kırım’a girmelerini engelledikten sonra Ukrayna Parlamentosu’na seçildiler ve halen Kiev’de yaşıyorlar.

amerikaninsesi

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.