anadoluverumelimedya.com

Başkonsolosluğun ‘Muhbirlik’ Çağrısına Hollanda’dan Protesto Notası

Hollanda hükümeti, Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından Türk toplumuna yapılan “muhbirlik” çağrısını kınayarak, Ankara’ya bir protesto notası verdi

Reklam alanı

Karar cuma günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında verildi.

Kararı açıklayan Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda demokrasisinde “ihbar hattına” ihtiyaç duyulmadığını ve düşünce özgürlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.

Hollandalı bakan, “Eğer hakaretle ilgili bir sorununuz varsa, bunun için hukuki yolları tercih edersiniz” dedi.

Hollanda, muhbirlik çağrısı üzerine Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla Türk makamlarından açıklama istedi.

Rotterdam Başkonsolosluğu, sivil toplum kuruluşlarına birer e-posta göndererek, sosyal medya ya da elektronik posta aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’ye hakaret edenlerin kendilerine ihbar edilmesini istemişti.

Başkonsolosluğun ‘muhbirlik’ çağrısına Hollanda Parlamentosu’ndan kınama

İktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) milletvekilleri de, dün hazırladıkları soru önergesi ile konuyu meclis gündemine taşıdılar.

Önergede, konsoloslukların asıl görevinin, kişileri kontrol etmek değil ihtiyaç halinde onlara yardımda bulunmak olduğu vurgulandı.

Türk konsolosluğunun çağrısının, “kişisel sansüre teşvik” olduğu belirtilen önergede, Türk makamlarına “düşünce özgürlüğünün, Hollanda ve AB anayasalarının temeli olduğunun” anlatılması istendi.

Türk hükümetinin uzun kolları, Hollandalı Türklerin uyumuna engel oluyor” denilen önergede, Türkiye’deki baskı ortamının Hollanda’ya uzandığına dikkat çekildi.

Önergeyi değerlendiren Hollanda Parlamentosu, Başkonsolosluğun çağrısını düşünce özgürlüğüne saldırı olarak değerlendirerek kınadı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de çağrıyı “tuhaf” şeklinde değerlendirdi.

Başkonsolosluktan savunma

Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu ise, yoğun tepkiler üzerine muhbirlik çağrısı içeren e-postada, “bir memurun hatası nedeniyle, yanlış kelimeler kullanıldığını” savundu.

Hollanda Parlamentosu ise, başkonsolosluğun açıklamasının “inandırıcı olmadığı” görüşünde.

Bunun, Erdoğan’ın aktif bir şekilde yurtdışındaki Türklere müdahalesinin yeni bir örneği olduğuna işaret edildi.

Demokratlar 66 (D66) Partisi, “Erdoğan’ın uzun kollarını tanıyorduk şimdi de uzun ayak tırnaklarını tanımış olduk” açıklamasını yaptı.

Sosyalist Partisi (SP) ise, başkonsolosluğun çağrısının memur hatası değil, bilinçli şekilde yapıldığını savundu.

Hollanda’daki Türkiye kökenli kimi kuruluşlar da muhbirlik çağrısına tepki göstererek, başkonsolosluğun tutumunu kınadı.

Erdoğan’a karşı “suç duyurusu” çağrısı

Tijm Magazine adlı dergi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunulması için kampanya başlattı.

Tijm Magazine adlı dergi ise, Erdoğan’ın Türkiye’deki muhalif sesleri bastırdığını ve şimdi aynı şeyi Hollanda’da yapmaya çalıştığını savundu.

Erdoğan’ın, mülteci krizi nedeniyle Avrupa’ya karşı elde ettiği gücü kötüye kullandığını öne süren dergi, önce Almanya şimdi de Hollanda’da eleştirileri bastırmaya çalıştığını belirtti.

Bu ilkel despotluğun Türk halkı be insanlık için hakaret” olduğunu dile getiren dergi, bu nedenle Erdoğan hakkında suç duyurusu kampanyası başlattı.

Dergi, internet sitesinde bu amaçla hazırlanan bir dilekçe örneği yayımladı. Bu dilekçenin imzalanarak en yakın polis noktasına verilmesinin suç duyurusu için yeterli olacağı vurgulandı.

http://nycturk.com/

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.