anadoluverumelimedya.com

IŞİD Kilis’te cephe açtı

Fotoğraf: NECATİ SAVAŞ

Reklam alanı

Türkiye ve ABD’nin desteklediği muhalif grupların IŞİD karşısında ilerlemesi ve Çobanbey’i ele geçirmesinin ardından dengeler yeniden değişmeye başladı. Karşı atağa kalkan IŞİD, kaybettiği yerleri geri almasının ardından muhaliflere destek veren Türkiye’nin sınır kentindeki kenti olan Kilis’e de Katyuşa Çok Namlulu Roketatarlarıyla (ÇNRA) roket atmaya başladı. Atılan roketler nedeniyle önceki gün kentte 5 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin 5’inin de Suriye’deki iç savaştan kaçarak kente gelenler olduğu öğrenildi.

Roketsiz gün yok

Atılan roketlerden çoğunluğu patlarken birisi patlamadı. Bunun üzerine bölgeye gönderilen güvenlik güçleri, halkın roketin olduğu bölgeye girmesini engelledi. Roket kontrollü olarak imha edildi.

Atılan roketlerden çoğunluğu patlarken birisi patlamadı. Bunun üzerine bölgeye gönderilen güvenlik güçleri, halkın roketin olduğu bölgeye girmesini engelledi. Roket kontrollü olarak imha edildi.

IŞİD’in attığı roketlerin ardından Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı ile Çobanbey Sınır Kapısı arasında konuşlanmış bulunan Fırtına Obüsleri, örgüt mevzilerine atış yaptı. Rutin hale gelen işlem kapsamında atılan her rokete 10 katı karşılık veriliyor.

IŞİD’in roketli saldırılarına ülkelerinden kaçmalarına karşın Kilis Akcurun Mahallesi’nde yakalanan ve yaşamlarını yitiren çocuklardan 3’ü dün memleketleri olan Azez’e gönderildi. Azez’de daha önce yaşamını yitiren babalarının yanında toprağa verileceği öğrenilen yetimlerin 4 kardeş olduğu, biri kız, biri erkek olan ikizlerin yaşamını yitirdiği, çocuklardan yalnızca birinin saldırıdan kurtulduğu öğrenildi.

Roketin isabet ettiği binanın bir dernek tarafından kiralandığı ve Suriye’deki çatışmalarda ebeveynlerini kaybeden çocuklarla birlikte 9 aileden toplam 30 çocuğun kaldığı dile getirildi. Patlamanın ardından bina boşaltılırken, burada barınanların kamplara gönderileceği bildirildi.

 

İZLENİMLER…

Kilisli çocuklar eve kapandı

4 yetim çocuğun yaşamını yitirdiği anı Cumhuriyet’e anlatan mahalleli, tedirginliklerini gizlemiyor. Kentte eczacılık yapan bir kadın, “Roketlerin düşmesi ve patlamaların olmasından sonra Kilisliler gibi çocuklar da evlere kapandı. Kimse çıkmıyor. Ancak Suriye’den gelenler patlamalara alışkın oldukları için onlar fazla etkilenmiyor. Suriyeli çocuklar da patlamalara aldırmadan bizim çocuklarımızın aksine sokaklarda oynuyorlar. Biz hayret ediyoruz” diye anlattı.

Roketlerin neden olduğu patlamalar, kentte yaşayanların yanı sıra kamu çalışanlarını da tedirgin ediyor. Bu kapsamda sokakta karşılaştığımız polis memurlarına yaşadıkları sıkıntıları sorduk. Memurlar, roketlerin neden olduğu patlamalara kadar Kilis’in sakin bir yer olduğuna dikkat çektiler. Ancak kenti hedef alan roketler nedeniyle kamu çalışalarının bir yolunu bularak Kilis’ten ayrılmanın yolunu aradıklarını dile getiren memurlar, “Kimse Kilis’e gelmek istemiyor. Polisler için tayin dönemi başladı. Kimse buraya gelmek istemiyor. Duyduğumuza göre burayı yalnızca 7 kişi tercih etmiş” diye bilgi verdi.

Bir doktor istifa etti

Kamu çalışanlarındaki tedirginlik kentte görevli doktorlara ve sağlık personeline de yansımış durumda. Edinilen bilgilere göre devlet hastanesinde çalışan bir doktor tedirginlik nedeniyle istifa etti. Fırlatılan roketler nedeniyle de zaman zaman hastanenin yalnızca acil servisi açık tutuluyor, diğer servis ve poliklinikler kapatılıyor.

Ayrıca bazı kamu binaları ve özellikle de okulların, roketlerin geliş güzergahı olan güney cepheleri boşaltılıyor. Bu sınıflarda okuyan öğrenciler kentin daha güvenlik bölgelerindeki okullarına gönderiliyor.

Sokaklar bomboş

Atılan roketler, Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde okuyan öğrencilere de yansımış. Öğrencilerin büyük bölümü kayıt dondurarak kenti terketmiş. Yemek yerken konuştuğumuz bir öğrenci, ev arkadaşlarının tamamının Kilis’ten gittiğini, kendisinin de ailesinin tedirgin olması nedeniyle hemen ayrılacağını söyledi. Kentin ekonomik ve sosyal yaşamını canlandıran üniversitenin boşalması tüm sokaklara yansıyor. Cumhuriyet meydanında eczane işleten bir kadın, “Nereye kadar böyle gider bilmiyorum. Suriyelilere verdiğimiz ilaçları da AFAD ödemesini yapmıyor. Kilis’teki eczanelerin toplam 120 bin TL alacağı birikti. Zaten ilaç ucuz, ödemeleri alamayınca zorlanıyoruz” diye konuşuyor.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.