anadoluverumelimedya.com

Barış istediği için tutuklanan akademisyenler Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor. Ödül töreni 10 Aralık günü yapılan Nobel Barış Ödülü, Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi tarafından veriliyor. Nobel Komitesi tarafından verilir. Bu komitenin üyeleri Norveç parlamentosu tarafından seçilir.

Reklam alanı

Nobel Barış Ödülü’nü kazananlara ödüllerinin takdim edildiği törende bir de İsveçli sanatçı Gustav Vigeland tarafından tasarlanan madalya veriliyor. Madalyanın bir tarafına Alfred Nobel, diğer tarafına ise kardeşlik bağını temsil eden üç erkek figürü nakşediliyor. Madalyada aynı zamanda “Pro pace et fraternitate gentium” ifadesi yer alıyor. Latince olan ifade, “İnsanlığın barışı ve kardeşliği için” anlamına geliyor. Dünyadaki 193 ülkeden her sene birkaç kişinin aday gösterildiği ödüle, beş finalist kalıyor.

Nobel Barış Ödülü’ne bu yıl Türkiye’den, Barış İçin Akademisyenler’in ‘‘Bu suça ortak olmuyoruz’’ metnine imza attığı için tutuklanan akademisyenler Muzaffer Kaya, Meral Camcı, Esra Mungan ve Kıvanç Ersoy gösterildi.

Tutuklu akademisyenlerin davası 22 Nisan Cuma günü Çağlayan Adliyesi’nde görülecek. Barış İçin Akademisyenler ve birçok kurum davaya çağrı yapıyor.

 

 

siyasihaber3
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.