anadoluverumelimedya.com

Büyük keşif! Suların içinde yer altı şehri bulundu

Dış Haberler/milliyet.com.tr

Reklam alanı

Akdeniz’in karanlık sularında 10 metreden fazla derinliklerde kıyıdan 4 mil kadar uzakta tarihi kayıp Mısır kenti bulundu. Özellikle arkeologları oldukça heyecanlandıran bu keşif tarih öncesi zamanlar olarak anılan çok eski dönemlerle ilgili zengin bilgi kaynağı olarak görülüyor.

Suların altında bulunan kalıntıların M.Ö. 8. Yüzyıla ait dönemde Nil Nehri’nin kolunun kıyısında kurulmuş bir kente ait olduğu belirtiliyor.  Keşifte bulunan tarihi eserlerin Mısır’daki Helenistik dönem krallığı olan Ptolemaios Hanedanı’na ait olduğu tahmin ediliyor.

Derin sulardan çıkarılan devasa parçalardan biri 4,9 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığında kraliçe heykeli idi. Ptolemaios Hanedanında kral, kraliçe olarak genellikle kız kardeşini atardı. Aile hanedanda büyük bir öneme sahipti. ,

5,4 metre yüksekliğinde ve yine 6 ton ağırlığında bulunan bir diğer heykelse şimdiye kadar bulunan en büyük Mısır Tanrısı heykeli olarak kayıtlara geçti. Heykelin suyun altında vinçlerle çıkarılması büyük özen gerektiren bir operasyonla saatler sürdü.

Keşfin şaşırtıcı olan parçalarındna biri de Mısır Tanrısı Serapis’e ait figür… Yunan Tanrısı Zeus’tan etkilenilen Serapis belki de Mısır kültürünün en muammalı, en güzel ve  karmaşık parçası…

milliyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.