anadoluverumelimedya.com

Danıştay ‘Acele kamulaştır-ma!’ dedi

Danıştay, Fatih Belediyesi’nin Fener Balat’ta dört mahallede planladığı kentsel dönüşüm için çıkarttığı acele kamulaştırma kararını ‘Acele kamulaştırma savaş gibi olaganüstü durumlarda kullanılır’ diyerek durdurdu.


Reklam alanı

Fotoğraf: Mustafa Seven

Radikal’den Elif İnce‘nin haberine göre ‘Fener Balat Ayvansaray Mülk Sahipleri ve Kiracılarının Haklarını Koruma Derneği’ adına 2012 Eylül’de açılan davada Danıştay, Fener Balat’ta kentsel dönüşüm yapılmak üzere dört mahallede çıkartılan acele kamulaştırma kararını gerekçesiz buldu.

Danıştay: Savaş gibi olağanüstü bir durum yok

Danıştay 6. Dairesi, ‘acele kamulaştırmanın savaş gibi olağanüstü durumlarda uygulanacak bir yöntem olduğunu, Fatih Belediyesi’nin ‘yenileme projesi’nin bütün mahallede uygulanacak acele kamulaştırmaya gerekçe teşkil edemeyeceğini’ belirtti.

Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Fatih Belediyesi acele kamulaştırma kararını ‘bölgenin tarihi niteliğininin korunmaya ve yeniden ortaya çıkartılmaya çalışıldığını’ öne sürerek projenin‘hızlıca sonuçlandırılması’ amacıyla savundu.

Mülkiyet sahipleri yoksun bırakılıyor

Anayasa’nın 35. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince mülkiyet hakkının korunduğunu belirten Danıştay, yeterli incelemelerin yapılmadığı, acelilik hali için gerekçe sunulmadığı, mülkiyet sahiplerini yoksun bıraktığı ve projenin kamu yararının ortaya konulamadığı gibi gerekçelerle yürütmeyi durdurma kararı aldığını açıkladı.

diken

 

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.