anadoluverumelimedya.com

Dokunulmazlık CHP’yi karıştırdı

Sozcu.com.tr’ye konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP’nin yıllardır dokunulmazlıklarla ilgili net bir tavır sergilediğini, dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığıyla sınırlı olması gerektiğini söylediğini belirterek, “Bunu, iktidarın kimde olduğundan, yargının ne durumda olduğundan bağımsız bir şekilde, sol kimliğimle, sosyal demokrat ilkelerimize uygun olarak savunmaya devam ediyoruz” dedi.

BU KONUDA GRUP KARARI ALINAMIYOR

Reklam alanı

Daha önce AKP’ye dokunulmazlıklar konusunu hatırlattıklarında “Bu yargıla mı kaldıracağım” dediğini hatırlatan Özel, şöyle devam etti: “Daha sonra paralel yargıdan korktuğu için kaldıramamıştı. Ancak CHP süreç boyunca kendi tavrını ve söylemini hiç değiştirmedi. Genel başkanın 38 tane dosyası varken, benim şahsıma ait 5 dosya varken, ‘dokunulmazlıklar sürsün, yargılanmak istemiyoruz’ diyecek halimiz yok. Ancak anayasa bu konuda grup kararı almayı kesinlikle yasaklıyor. Fire olur, fire vermeyiz gibi sözler doğrudan anayasaya aykırı. Her milletvekili kendi vicdanıyla verecek. Elbette partinin ilkelerini gözetecek, ancak kararı herkes kendisi verecek. Zaten oylamanın biçimi de kapalı. Grup kararı alınamıyor, denetlenemiyor.”
“NERDEN BAKSAN TUTARSIZLIK”

AKP’nin mevcut metninin anayasanın eşitlik ilkesine, anayasal savunma hakkına aykırı olduğuna dikkat çeken Özel, “Biz komisyonda CHP’nin önerdiği evrensel olarak kabul görmüş, 4 partinin de seçim bildirgesine uygun dört başı mağrur,  hem vatandaşı tatmin edecek, hem de vatandaşta kandırılmış duygusu oluşturmayacak bir öneriyi komisyon gündemine taşıyacağız. AKP’nin teklifi Ahmet Kaya’nın meşhur şarkısı gibi ‘nerden baksan tutarsızlık’. Ve tek bir hesap üzerine kurulmuş: CHP nasıl hayır der, biz de onları yargıdan kaçmakla ya da farklı eleştirilerle itham edebiliriz? CHP’nin evet demesi ihtimalini minimize edecek en kötü teklifi getirdiler” diye konuştu.

BİNALİ YILDIRIM’A YAPILMIŞ BİR OPERASYONDU

Başbakan’ın “hodri medyan” demesi konusunda “Bir başbakan önce kendisi sonra bakanlarıyla ilgili hodri meydan çekmeli. 317 kişiden biri kendisi, biri meclis başkanı kalan 315 kişiden de bakan seçiyor. Bu hem bir siyasi oyun hem kendi içlerindeki satranç oyunlarının yansıması” olarak değerlendiren Özel, şöyle devam etti: “Bu, Davutoğlu tarafından Binali Yıldırım’a yapılmış bir operasyondu.

“TUZAĞIN FARKINDAYIZ”

Daha sonra sarayın ters çıkmasıyla bakanları bu işin dışında tutuyorlar. Bu şartlar altında bakanlara dokunmayan bir dokunulmazlığın kaldırılması, geçmişteki dört bakanın yargıya yollamayıp tüm siyasi partilerin liderlerini yargılatmaya çalışan bir oyunun, bir tuzağın biz de farkındayız, vatandaş farkında…”

CHP KULİSLERİ HAREKETLİ

CHP kulislerinde konuşulanlara göre,  dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet diyenlerin sayısı oldukça az. Çünkü CHP milletvekilleri, bunu dokunulmazlığın kaldırılması olarak değil, muhalif milletvekillerinin susturulması ve muhalefetin yargı yoluyla ezilmesi, sindirilmesi girişimi olarak görüyor.

Fezlekesi olmayan milletvekilleri de dokunulmazlıkların bu şekilde kaldırılmasını karşı çıkıyor. Kendi aralarında yaptıkları sohbetlerde “Biz kendi ellerimizde arkadaşlarımızı cezaevine göndermeyiz, AKP yargısına teslim etmeyiz” diyorlar.

Milletvekilleri bu konuda grup kararı alınmayacağı için rahatlar. Çünkü iç tüzüğe göre hiçbir şekilde bu konuda toplantı düzenlenemiyor, milletvekillerine telkinde bulunmak yasak.

MİLLETVEKİLLERİ: AYANASAL SUÇ İŞLEMEYECEĞİZ

CHP’li milletvekillerinin 125-126’sının hayır demesi beklenirken, bu durumun ‘partide çatlak’ olarak yorumlanmaması gerektiği belirtiliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz CHP’li vekiller, herkesin bireysel karar verdiğini, bu konuda partinin resmi görüşü olamayacağına dikkat çekerek, “Dokunulmazlıkların bu şekilde kaldırılması anayasaya aykırıdır. Bizim görevimiz anayasanın işlemesini sağlamak. Anayasal suç işlemeyeceğiz” diyorlar.

EREN ERDEM: HAYIR DİYECEĞİM

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem de katıldığı bir televizyon programında dokunulmazlık teklifine hayır diyeceğini, AKP’nin “Türkiye’yi derhal erken seçime götürecek bir aritmetik yapı kurabileceğini” söyledi.

SEZGİN TANRIKULU: 2 MART DARBESİ YAPTIRMAYACAĞIZ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dokunulmazlıkları AKP’nin siyasal çıkar ve gündem mühendisliğine hapsolarak tartışmayı doğru bulmadım, bulmuyorum; nokta! Kimsenin kuşkusu olmasın, dokunulmazlıklar üzerinden Meclis’te ikinci bir 2 Mart 1994 darbesini ne pahasına olursa olsun yaptırmayacağız!” dedi.

Bilindiği gibi, 2 Mart 1994’te Meclis’teki yemin töreninde Leyla Zana’nın Kürtçe yemin krizinin ardından DEP üyesi Orhan Doğan ve Hatip Dicle Meclis dışında gözaltına alınmış ve yine aynı gün yapılan Meclis oylamasında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmıştı.

sosyalmanset

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.