anadoluverumelimedya.com

Suriye’nin kuzeyinde ‘ikinci koridor’ iddiası

ABD ile Türkiye arasında Suriye‘nin kuzeyindeki bölgenin IŞİD‘den temizlenmesi konusunda anlaşma yapıldığı iddia edildi. Anlaşmaya göre, Mare-Cerablus hattında, biri kuzeyde ÖSO adı altında Türkiye destekli grupların, diğeri aynı bölgenin güneyinde, merkezindeYPG‘nin bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri adlı grubun denetiminde olacak.
Sahada uygulanmaya başlanan anlaşma konusunda ABD ve Türkiye’den askeri teknik heyetler ayrıntılar üzerinde çalıştı. 4-5 Nisan’da Ankara’da görüşmeler yapan heyetler temasları hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.
Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinden önce Dışişleri Bakanı Kerry ve ardından heyetler arası düzeyde Biden ile yaptığı görüşmelerde, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırının 98 kilometrelik bölümünün IŞİD’den arındırılması ele alınmıştı.
Türkiye’nin açıkladığı resmi politikası PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin Fırat’ın batısına geçmesine izin vermeyeceği şeklindeydi. Ancak ABD-Türkiye görüşmelerinde bu orta noktada uzlaşıldığı iddiası hem ÖSO hem de PYD çevrelerince iddia edildi. Resmi kaynaklarda herhangi bir açıklama yapılmamasına karşın ABD ve Türkiye yönetimlerine yakın kimi kaynaklar iki ülke arasında bir uzlaşmanın olduğunu teyit ediyor.

Reklam alanı

KANTONLAR BİRLEŞECEK Mİ?
El Cezire’nin Türkmen ve Kürt kaynaklardan dayandırdığı bilgiye göre Azez’den Carablus’a kadar yaklaşı 80 kilometre uzunluğunda 20 kilometre derinliğindeki bölge, Türkmen ve Araplardan oluşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerince kontrol edilecek. Bu bölgenin güneyindeki alan ise, merkezinde YPG’nin bulunduğu ABD Özel Kuvvetler yönetimindeki Suriye Demokratik Güçleri adlı grup tarafından zapt edilecek.
Ancak Teşrin barajını ele geçirip Fırat’ın batısına zaten geçmiş olan YPG, güneyden koridoru tamamlamış olacak. Bu anlaşmanın uygulanması durumunda, PYD güçleri Afrin ile Ayn el Arap arasındaki bölgeleri birleştirmiş olacak.

TÜRKMEN VE KÜRT KAYNAKLARIN GÖRÜŞLERİ
El Cezire’nin haberinde görüşlerine yer verilen Türkmen kaynaklar şöyle diyor: “Bu planı şimdilik ABD ve Türkiye desteklemiş görünüyor. Planlanan iki koridor var. Böylece IŞİD bölgesinde her iki gücün de yayılması hesaplanıyor. ABD, her tarafı kısmen de olsa tatmin edecek bir formül bulmuş gibi görünüyor. Bu şekilde bir ara bulma çalışması yaptığını görüyoruz. Sınırın bölgeye göre değişen 20, 25 veya 30 km güneyinde ÖSO ve PYD komşu olacaklar.”
Aynı haberde PYD kaynaklarının da şu sözlerine yer veriliyor: “ABD ile Türkiye heyetlerinin yaptığı toplantılardan bize gelen bilgi de iki koridor olacağı şeklinde. Suriye Demokratik Güçleri’nin Münbic’e doğru ilerlemesine itiraz edilmeyecek. Bu güney bölgeyi SDG, IŞİD’den temizleyecek. Mare, Azez ve çevresini de SDG, bugün olduğu gibi muhalif grupların kontrolüne bırakacak.”

PYD KONUSUNDA TUTUMUMUZ DEĞİŞMEDİ
Konuyla ilgili gelimleler Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a soruldu. Kalın, bir gazetecinin “Sahada YPG’nin Münbic’e girmesi konusunda Türkiye’nin ‘evet’ dediği yolunda iddialar vardı. Bu konuda sonuç alındı mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Şimdi arkadaşlar bildiğiniz gibi Suriye-Türkiye sınır hattında Azez-Cerablus arası olarak bilinen bölgede birtakım DAİŞ (IŞİD) unsurları bulunmakta idi yakın bir zamana kadar. Gerek ABD, gerek uluslararası koalisyon güçleriyle ve sahadaki muhaliflerle yürüttüğümüz yoğun ve iyi koordine edilmiş çalışmalar neticesinde bölgede 15’ten fazla köy DAİŞ’ten geri alındı geçtiğimiz bir hafta 10 gün içerisinde. Biz bu hat üzerinde özellikle YPG ve benzeri örgütlerin bulunmasına müsaade etmeyeceğimizi ifade ettik. Alternatif olarak Münbic de dahil olmak üzere bu bölgede konuşlandırılabilecek, burada güvenliği sağlayabilecek muhalif grupların sahada bulunduğunu da bu son gelişmeler zaten açık bir şekilde gösteriyor. Bu konuda bizim tavrımız, tutumumuz değişmiş değil. Sahada DAİŞ dışında hem YPG vb. unsurlar dışında bu bölgeyi kontrol altında tutabilecek herkesin güvenebileceği muhalif gruplar bulunmaktadır ve bu muhalif grupların konuşlanması bizim öncelikli tercihimizdir. Zaten fiilen sahada da yaşanan da budur. Bu konuda iyi bir mesafe aldığımızı, iyi bir işbirliği örneği ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz. Umarız bu Azez-Cerablus hattının tamamında ve Halep’in kuzeyindeki bütün o bölgede bu durumu inşa edecek ve güvenliği garanti altına alacak çalışmayı etkin bir şekilde devam ettiririz

IŞİD HAVADAN VE KARADAN VURULDU
Kilis’in karşısındaki Suriye köylerinde bulunan IŞİD hedefleri, koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarınca havadan, sınırdaki fırtına obüsleriyle de karadan vuruldu.
Kilis’in Arpakesmez Köyü karşısında bulunan birkaç gün önce muhaliflerin ele geçirdiği El Rai bölgesi ile çevresindeki Savran, Soran ve Alzahra köyleri dün yeniden IŞİD denetimine geçti. Geri çekilen muhalifler dün gece bölgeyi geri almak için çatışma başlattı. Sık aralıklarla çatışmaların sürdüğü bölgedeki IŞİD mevzileri, dün gece ve bugün içerisinde koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından bombalandı.

HAVAN MERMİSİNE OBÜSLERLE YANIT
Çatışmalar sırasında sabah saatlerinde sınırı aşan bir havan topu mermisi Dağ Hudut Karakolu yakınındaki bölgede boş araziye düştü. Kimsenin yaralanmadığı olaydan sonra sınır hattında konuşlu topçu birlikleri, havan mermisinin geldiği IŞİD denetimindeki bölgeye Fırtına obüsleriyle top atışı yaptı.

4 ROKET MERMİSİ DÜŞTÜ
Saat 18.15 sıralarında Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in hakim olduğu bölgeden ateşlenen 4 roket mermisi daha Kilis kent merkezindeki Atatürk ve Saraç Mehmet Çavuş mahallelerine düştü. Roketlerden 2’si boş araziye, 2’si ise yerleşim alanlarına düştü. Patlamalarda aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Birinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

 

 anadoluturkhaber
About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.