anadoluverumelimedya.com

Pendik Batı Mahallesi riskli alana dayalı imar planlarında, yürütmeyi durdurma kararı çıktı

Kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Pendik Batı Mahallesi’nde yargı, usulsüz imar planlarına dur demeye devam ediyor. Bölgede usulsüz işlemlerle rant kokan inşaatlar yükselmeye devam ederken, vatandaşın itirazları yönetimlerce dikkate alınmıyor. Batı Mahallesi halkı mahkemeden yeni emsal kararlar çıkartmayı başardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yurt genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları yeni projelerle devam ederken, riskli alan olarak ilan edilen yerlerde tartışmalar sürüyor. Pendik Batı Mahallesi için hazırlanan imar planlarına mahkemeden yürütmesi durduruldu. Pendik Batı Mahallesi Riskli Alana Dayalı İmar Planları İstanbul İdare mahkemeleri yürütmeyi durdurma kararı verdi.
En fazla riskli alan ilan edilen iller arasında yer alan İstanbul’da tartışmalı ve mahkemelik yerler bulunuyor. Bakanlar Kurulu Kararı ile 6306 sayılı “Afet Riski altındaki Alanların dönüştürülmesi hakkında kanun” kapsamında  ‘Afet riskli alan’ ilan edilen bölgelerde vatandaşın menfaatleri gözetmeksizin rantsal yapılaşmaların çok daha fazla ön planda olduğu, bazı bölgelerde ipin ucunun kaçtığı gözler önüne seriliyor. Bu bölgelerden biride Pendik Batı Mahallesi olarak öne çıkıyor.

Reklam alanı

Vatandaş direniyor ‘riskli alanlar’ ardarda iptal ediliyor

Bakanlık tarfından riskli alan olarak ilan edilen, Pendik Batı Mahallesi, 10.000 kişinin yaşadığı,  hepsi mühendislik hizmeti görmüş tapulu, projeli, ruhsatlı 465 yapının, 19.296 m2 lik  Kemal Demir Kızılay Gençlik Kampı’nın, 7.188 m2 lik Pendik Top sahasının, 8.976 m2 lik Pendik Lisesinin, 72.432 m2 lik Veterinerlik Enstitüsü ve Lojmanlarının ve 29.489 m2 lik Doğal Sit Alanı kapsamına alınmış, Burla Biraderler Korusu’nun bulunduğu çok değerli  54,32 hektar büyüklüğündeki alan Danıştay kararı ile, Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulmasına, 14.10.2015 ve 12.11.2015  tarihlerinde karar vermişti.

İmar planlarına itirazlar kaale alınmayınca, mahkeme tek tek yürütmenin durdurulması kararı verdi!

Sonraki süreçte ise bölge için hazırlanan “Riskli Alana” ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları;  3 defa askıya çıkarılmış her seferinde Pendin Batı Mahallesi Dayanışma Derneği ve bölge halkı tarafından imar planlarına ilişkin gerekli  itirazlar yapıldı. Vatandaş tarafından yapılan itirazlar ve talepler  dikkat alınmadığı ve olumlu cevap verilmediği  için  İmar Planlarının yürütmesini  durdurma ve iptali için İstanbul Bölge İdare mahkemelerinde yürütmenin durdurulması amacıyla davalar açıldı.

İstanbul Bölge İdare mahkemeleri Birinci ve İkinci askı İmar Planlarının  iptali için açtığımız davaları birleştirerek ve Danıştay 14. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararı gözönüne alarak hem şahışlar hem de dernek adına açtığımız davalar için  yürütmeyi durdurma kararı vererek vatandaşların yüreğine bir nebze de olsa su serpmiş oldu.

Usülsüz ruhsat veriliyor

Üçüncü imar planı askı sürecide davalık oldu. Dernek ve vatandaşların yapılan usulsüz işlemlerle verilen imar planı süreçlerine yaptıkları itirazlar her defasında askıdan inmeyi başarırken, vatandaş ise konuyu yargıya taşımaya devam etti. Bölgede riskli alan içinde yer alan Pendik Top Sahası, Önceleri Spor alanı sonrasında Turizm Tesis alanı iken Turizm+Ticaret+Konut alanına çevrildi ve  usulsüz ruhsat verildi. Alana ise şimdi 15 katlı 3 blok halinde 180 daireden oluşacak lüks konut projesinin inşaatına başlandı. 24 Mart 2016 Ortaköy Esma Sultan Yalısında Pendik Sahil Konakları ismiyle satışa sunulan proje reklamlarıyla konut satmaya başladı.

Yargı vatandaşın yanında ama…

Yapılan itirazlar, imar planlarında hiç bir değişikliğe neden olmazken, durumdan oldukça rahatsız olan bölge sakinleri mahkeme yolunu tutarak dava süreçlerine dernek ve bireysel başvurularda bulunarak yapılan usulsüz değişiklik kararlarının iptali için büyük çaba harcamaya devam ediyor. Danıştay yürütmeyi durdurma karrarlarını yapılan itirazları değerlendirerek peş peşe vatandaşın lehine kararlara imza atmaya devam ediyor.

Bölgede mahkeme kararları sonrasında ise verilen imar planlarında ne tür değişiklikler yapılarak vatandaşın önüne yeniden getirileceği ise şimdiden büyük merak konusu.

kuzeyormanlari

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.