anadoluverumelimedya.com

MV. DİDEM ENGİN: “14 YILDIR BU SORUNLARI NEDEN ÇÖZEMEDİNİZ”

CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, 14 yıldır tek başına iktidarda olan AKP’yi mevcut sorunları çözmek için çaba sarf etmemekle, seçimden seçime vaatlerle, parça parça düzenleme yaparak, umut üzerinden oy siyaseti yapmakla eleştirdi.

Konuşmasında torba kanun tasarısının birbiriyle ilgisi olmayan birden fazla konuyu düzenlemesini eleştiren Didem ENGİN, her bir maddenin ayrı bir titiz çalışma ve detaylı bir analiz gerektirmesine rağmen, yaşlılık aylığından imar mevzuatına, kayıt dışı istihdama varıncaya kadar çok sayıda farklı konuyu içeren tasarının AKP’nin dayatması sebebiyle Meclis’te yeterince incelenemediğini belirtti ve “Hükûmet, Meclisi bir ortak akıl platformu olarak değil, ne yazık ki bir onay mercii olarak görüyor” dedi.
 
Kamuoyunda “muhtaçlık aylığı” olarak bilinen, 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın ve engellilerimizin maaş alabilmeleri için hanedeki ortalama gelire bakılması şartının 2013 yılında AKP tarafından getirildiğini hatırlatan Didem ENGİN, bu düzenlemenin çok sayıda yaşlımızın ve engellilerimizin aylıklarının kesilmesine sebep olduğunu belirtti.
 
7 Haziran seçimlerinde milletvekili olduktan sonra hazırladığı ilk kanun teklifinin bu mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurgulayan Didem ENGİN, “Yaşlılarımıza ve engellilerimize verilen desteklerde, hanedeki ortalama gelire bakmak yerine, kişinin kendi gelirinin dikkate alınması talebinde bulunmuştum. Çünkü bireylerin bağımsızlığı esastır ve vatandaşlarımızın kimseye bağımlı olmadan, kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlayacak düzenlemeleri yapmak da bizim görevimizdir” dedi.
 
 
AKP’NİN YAPTIĞI GERİ ADIM ATMAKTIR!
 
Torba kanundaki düzenleme ile AKP’nin geri adım atmış olduğunu belirten Didem ENGİN, yaşlılık aylığında artık kişinin kendisine ve eşine ait gelirlere bakılmasının ise hatalı ve eksik bir düzenleme olduğunun altını çizdi. Yapılmak istenen yanlışlığı örneklendiren Didem ENGİN, “Bu durumda 65 yaş üzerinde olan, geliri ve sosyal güvencesi olmayan bir anne, eşi emekliyse eşinin emekli maaşı nedeniyle kendisi yaşlılık aylığı alamayacak ve eşine bağımlı yaşamaya devam edecek” dedi.
 
 
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER YAŞLI İLKELERİ NE DİYOR?
 
Birleşmiş Milletlerin 1982 yılında belirlediği Yaşlı İlkeleri’ne atıf yapan Didem ENGİN, uluslararası ilkeler ve sözleşmelerde belirtildiği üzere, sosyal devletlerin hak sahiplerini bağımsız bireyler olarak görmeleri gerektiğinin önemini vurguladı. Yaşlılık aylığının sadece 217 TL olduğunu hatırlatan Didem ENGİN, günümüzün zor ekonomik koşullarında bu aylıkla geçinebilmenin mümkün olmadığını, bu sebeple partisi adına bu aylığı insani bir seviyeye yükseltilecek bir önerge verdiklerinin de altını çizdi.
 
 
HÜKÜMET ENGELLİLERİMİZİ YOK SAYIYOR
 
2022 sayılı Kanunun sadece yaşlılarımızın değil, aynı zamanda engellilerimizin aylıklarını da düzenlediğini hatırlatan Didem ENGİN, “Hükûmet, aynı kanunda yer alan engellilerle ilgili kısmı görmezden gelmekte, bu nedenle engellilerimize yönelik haksız ve adaletsiz uygulama devam etmektedir. Örneğin, çalışamayacak durumda olan bir engelli birey asgari ücretle çalışan kardeşi ya da anne-babasıyla aynı evde oturuyorsa bu aylığı ne yazık ki alamıyor” dedi. Bu uygulamanın ülkemizin de imza attığı Birleşmiş Milletler Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söyleyen Didem ENGİN, “Ülkemizde yaklaşık 9 milyon engellimiz var. “Yaklaşık” diyorum çünkü elimizdeki en güncel araştırma Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılında yapmış olduğu araştırma. 6 senedir bu araştırmanın güncellenmemiş olması AKP’nin engellilerimize ne kadar değer verdiğinin de bir göstergesi” diyerek Hükümet’in engelli vatandaşlarla ilgili sosyal çalışmalarının eksikliğini eleştirdi.
 
 
AKP ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARINI GEÇİŞTİRİYOR
 
Engellilerimizin eğitim, altyapı yetersizlikleri nedeniyle erişilebilirlik, istihdam, sosyal hayata katılım, her sene tekrar tekrar rapor almak için çektikleri çile, engelli çocuklarımızın uğradığı istismar, şiddet, ayrımcılık ve ailelerin yaşadıkları zorluklar gibi çok sayıda sorunları olduğunu vurgulayan Didem ENGİN, “Bu sorunları partiler üstü ele alıp ekonomik, sosyal, toplumsal boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde Meclis’te konuşmamız ve çözüm bulmamız gerekirken, torba kanunlarla üstünkörü bir yaklaşımla bu sorunlar geçiştiriliyor” dedi.
 
 
14 YILDIR BU SORUNLARI NEDEN ÇÖZEMEDİNİZ?
 
Torba kanunun, iktidarın nasıl bir yönetim tarzı ve anlayışının olduğunun göstergesi olduğunu vurgulayan Didem ENGİN, ihtiyacı olan kesimlerin sorunlarına kapsamlı çözüm üretmek yerine, seçimden seçime vaatlerle, parça parça düzenleme yaparak, kamudaki engelli kadroları boş tutup düzenli sınav açarak umut üzerinden oy siyaseti yapılmasını eleştirdi. Didem ENGİN, sözlerini “14 yıldır tek başına ülkemizi yöneten AKP’nin bugün konuşmuş olduğumuz bu sorunları çoktan çözmüş olması gerekirdi. Engellilerimiz ve yaşlılarımızın insanca yaşayabilmesi için sunduğumuz önerileri Yüce Meclis’in vicdani takdirine bırakıyoruz” diyerek tamamladı.
burdurgundem
Reklam alanı
About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.