anadoluverumelimedya.com

AKP Grubu bu sefer de “Kimlik bilgilerinin çalınması araştırılmasın” dedi

TBMM Genel Kurulu’nda, MHP’nin, 50 milyon vatandaşın kişisel verilerinin çalınmasıyla ilgili, Meclis Araştırması açılması önerisi AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

TBMM Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması üzerine MHP, önerisini Genel Kurul’a taşıdı.

Reklam alanı

Öneri üzerinde konuşan MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili yasanın kısa süre önce Meclis’te kabul edildiğini anımsatarak, 50 milyon Türk vatandaşının kişisel verisinin çalınmasına ilişkin skandalın tek sorumlusunun iktidar olduğunu savundu.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı da dahil 50 milyon kişinin kimlik bilgileri ve adreslerinin sergilendiğini belirten Ok, “Önemli kamu kurum ve kuruluşlarının geçmişte de bazı bilgi ve belgeleri internet ortamına sızıp yayınlanmıştı. Yaşananlar karşısında iktidar partisi, hiçbir siyasi sorumluluk almamıştır.” diye konuştu.

Verilerin ele geçirilmesi halinde Türkiye’nin her türlü uluslararası tehdit ve şantajla karşı karşıya kalacağını ifade eden Ok, şunları söyledi:

“Bu olay başka ülkede olsa deprem olurdu. Ama biz hala ders çıkarmadık. Bugüne kadar devlet bilgileri sızdırılmıştı ama önümüzdeki günlerde özel kişi ve kuruluşların da bilgileri sızdırılabilir. Biyometrik veriler ele geçirildiğinde Türkiye ve Türk milletini büyük tehlike bekliyor.”

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Araştırma Önergesi’nin önemli ve iyi niyetle verilmiş olduğunu belirterek, “Ancak ortada yasal mevzuat var. Hangi partilere seçmen listesinin verileceğini YSK belirlemiş. 29 partiye veriliyor. Bunlar seçime katılma hakkı elde eden partidir. 29 partiye seçmen listesi verildiğinde kontrolünün yapılması mümkün mü? Elbette bu yasal haktır, kanun hükmü oldukça da YSK vermek zorunda. Verdiğinde de takip etme şansınız kalmıyor. Bazı partiler sitelerinde yayınladı, sonra kaldırdılar. Bir şey yapılacaksa, bazı yasal değişikliklerle çözülebilir.” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, öneri lehindeki konuşmasında, önerinin ülkeyi 14 yıldır yönetenlerin eseri olduğunu belirterek, ancak yaşanan hiçbir olumsuzluğu üzerine almadığını kaydetti.

Berberoğlu, CHP’nin, seçmen kütüklerini elektronik ortamda tekrarlamaktan başka bir işlem yapmadığını ifade ederek, bir partinin sitesinden sızdırıldığı yönündeki iddianın, konuyla ilgili soruşturma sonrasında ortaya çıkacağını bildirdi.

Sızan bilgilerin içeriği ve formatına dikkati çeken Berberoğlu, “Sızan bilgileri hangi programcı İngilizce’ye çevirme zahmetine katlanır, olduğu gibi kullanmasına ne engel var? Bu bilgiler kaynağından çalınmıştır. Alan bilgilerinin İngilizce olması, MERNİS’ten çıkma ihtimalini açıklayan en kuvvetli sebeptir. Sızdıran kaynak bir partiyse, niye 2008 tarihli verileri kullansın?” diye konuştu.

Gelinen noktanın vahim olduğunu ifade eden Berberoğlu, “Adalet Bakanı, sızmadan sonra ‘YSK’nın siyasi partilerle bilgi paylaşımını kısıtlamayı düşünüyoruz.’ dedi. Bir parti bunları kendi sitesinde ilan etmiş değil. Bu komplo teorisiyle izah edilecekse, acaba 2008 tarihli eski bilgiler gelecek seçimlerin şeffaflığını etkileyecek büyük kumpasın parçası olabilir mi? Bu bilgilerin formatı çok şüpheli. Partilerden sızdırılacak bilgiler bunlar değil. Bu kadar detaylı bilgi ancak kaynağından çalınmıştır.” dedi.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, verilerin YSK sisteminden sızmadığının açıklandığını hatırlatarak, siyasi partilerin konu üzerinde daha hassas durmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Bakanlığın konuyla ilgili doyurucu açıklama yaptığını ve yasal çalışma başlattığını aktaran Çavuşoğlu, “Ortada bir vaka var, kişisel veriler bir şekilde kötü niyetli insanların eline geçmiştir. Soruşturma başlatılmıştır. Şu, bu parti demeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, MHP’nin grup önerisi kabul edilmedi.

nationalturk

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.