anadoluverumelimedya.com

Kazdağları’na ilk hançer saplanıyor!

Mitolojisi, tarihi, kültürü, coğrafyası, kendine özgü tarımsal kaynakları, ekosistemi, endemik bitki türleri ile oksijen deposu olan Kazdağları’nı büyük bir tehlike bekliyor. Uzun yıllardır yürütülen mücadeleler, ÇED raporlarının iptalleri ile açılan mahkemeler sonucunda madencilik faaliyetleri için açık kollayan firmalar herhangi bir girişimde bulunamamıştı.

Reklam alanı

Fakat edindiğimiz bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde Lapseki’nin Şahinli Köyü’nde yapılmak istenen maden arama faaliyetleri için Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı, Çanakkale Valiliği tarafından onaylandı.

Dün (Perşembe) Çanakkale’de bir basın açıklaması yapan Çanakkale Çevre Platformu, “Çanakkale’yi ‘yeryüzü cenneti’ diye niteleyen Sayın Vali Hamza Erkal tarafından imzalanan ruhsat ile bu yeryüzü cenneti büyük yara almıştır” dedi. Çanakkale Çevre Platformu adına basın açıklamasını İda Dayanışma Derneği’nden İlhan Pirinççiler, Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Prof. Dr. Türker Savaş, Prof. Dr. Murat Türkeş ve aktivist Hicri Nalbant gerçekleştirdi.

Açıklama sonrasında söz alan Hicri Nalbant bölgenin çevresel mücadele geçmişini anlattığı konuşmasında, “Firma yıllar önceki ÇED başvurusunda 6 çalışanlı, 43 bin ton rezervi çıkaracak bir tesis kuracağını açıklamıştı. Biz o zaman da bunun aldatmaca olduğunu söyledik. Sonra firma bizi doğrular nitelikte eski ÇED başvurusunu geri çekti. Yeni başvurusunda ise eski rezervin tam 186 katı, yani 8 milyon ton maden için, üstelik siyanürle zenginleştirerek bir madencilik faaliyetine gireceğini belirtti. Biz Vali’ye gerekli tüm bilgileri hem yazılı, hem de sözlü verdik. Gerekirse detaylı rapor sunabileceğimizi de belirtmemize rağmen, bize herhangi bir dönüş olmadı, 23 Mart tarihinde de Vali Hamza Erkal bu ruhsatı imzaladı. Çanakkale doğasına büyük zarar verecek ve tarihte bir ilk olan bu ruhsata keşke Hamza Erkal imza atmasaydı” dedi.

Platform, bölgede halen faaliyet gösteren 10 dolayında altın-gümüş şirketi için bu kararın yol olacağı kanısında. Köylüye projeyi kabul etmesi için sosyal baskı oluşturulduğununun da altının çizildiği toplantıda, platformun yeniden dava açmaya hazırlandığı katılımcılara iletildi.

Ayrıca basın açıklamasında, Lapseki’de yetişen kiraz, şeftali ve elma başta olmak üzere birçok meyvenin Türkiye’nin hatta Dünya’nın en iyisi olduğu, bölge insanının geçim kaynağının tarım olduğu ve bu bölgede siyanürle zenginleştirilerek bir maden aramanın doğa için geri dönülmez olumsuz sonuçlar doğuracağı da belirtildi.

MUSTAFA DERMANLI / ÇANAKKALE

birgun

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.