anadoluverumelimedya.com

‘Referandumdan çözüm çıkmazsa kuzey Türkiye’ye bağlanır’

Portland State Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Yeşilada Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’taki siyasetini yorumladı

Portland State Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Çağdaş Türk Çalışmaları Merkezi ve Orta Doğu Çalışmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Birol Yeşilada, çözümde 2004’e kıyasla daha fazla paraya ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Çözümde para lazım. Rum tarafının halkına gidip, ‘çözüm için şu kadar para bulundu ve kaybedeceğiniz ne varsa size ödenecektir’ diyebilmesi için yüklü bir para lazım. Çok büyük meblağlar konuşuluyor. 2004 gibi değil artık, şimdi çok daha fazla bir para konuşuluyor. Bu parayı verecek yok” diye konuştu.
“Mal-mülk olayında eğer para bulunmazsa Rum tarafında çözümü satmak çok zor” diyen Prof. Dr. Yeşilada,referandumun 2017 yılına sarkabileceğini de kaydetti.

Reklam alanı

2017 yılında Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak Dünya Değerler Araştırması’nın ön hazırlığı için Kıbrıs’ta bulunan Prof. Dr. Birol Yeşilada, Yenidüzen’e önemli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Birol Yeşilada, Türkiye ile Güney Kıbrıs ilişkilerinin al-ver olduğunu ve Kıbrıslı Türkler’in Türkiye dahil herkes tarafından dışarıda bırakıldığını söyledi.

2017 yılında Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak Dünya Değerler Araştırması’nın ön hazırlığı için Kıbrıs’ta bulunan Prof. Dr. Birol Yeşilada, şunları söyledi:
“Çözüm olmazsa BM’nin tekrar uğraşacağını düşünmüyorum, onlar da bıktı. BM hiç bir yerde referandum sonrasında ‘sıfırdan başlayalım’ diye yola çıkmaz. Şimdi ikinci referandum denemesinde de sonuç olmazsa herkes elini ayağın çeker. O durumda ne olur? Kuzey ve Güney ya Çekoslovakya gibi bölünür, ki onun da bir sürü pürüzü var, ya da Kuzey Türkiye’ye bağlanır. Türkiye bir de bu yüzden büyük yatırımlar yapıyor.Türkiye’nin burada çok büyük jeo-stratejik çıkarları var, kolay kolay bırakmaz.”

Prof. Dr. Yeşilada, garanti anlaşmalarının uluslararası hukuka girdiğini ve geçerli olduğunu söyleyerek, “İmza atan ülkelerin hepsi birlikte bunu geri çekmezlerse bu anlaşmalar geçerlidir. İmza koyan ülkeler büyük ihtimalle “biraz değiştirelim” diyecekler. AB içerisinde garantör prensip olarak düşünülemeyen bir şey olabilir ama AB kendi içerisinde kendini çözemiyor” dedi.

Amerika’nın Kıbrıs’ta çözüm istediğini ancak Amerika’daki seçimden dolayı destek sözünden başka bir şey beklemediğini söyleyen Prof. Dr. Birol Yeşilada, “Erdoğan’ın Kıbrıs sorununu ne kadar çözmek istediği hakkında soru işaretlerim var çünkü buraya muazzam bir İslami yatırım yapılıyor. Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye’nin yürüttüğü bir kültürel emperyalizm var. Türkiye’nin kültürü değil Sunni din kültürü emperyalizmi var. Yıllardır bunu yapıyorlar” diye konuştu.

Ortadoğu’da istikrarsızlığın devam edeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşilada, olayların tırmanacağını belirtti.

Terörist grupların nerelere gittiğinin hiç belli olmadığını kaydeden Prof. Dr. Yeşilada, “Senin benim gibi dolaşırlar. Ne kadar da güvenlik güçleri peşinde olsa da dolaşım pek engellenemez, imkanı yoktur” dedi.

“Kıbrıs bundan ne kadar uzak durabilecek. Bu olaylar devam ederse ilelebet uzak duramaz. Çünkü etraf yanıyor, bu yangın Kıbrıs’a da sıçrar. Kıbrıs’a girip çıkmak çok kolay. Hem Kuzey’e, hem Güney’e” diyen Prof. Dr. Birol Yeşilada, “Kıbrıs dünyada en çok asker olan yer. Metrekareye göre en yüksek sayıda asker Kıbrıs’ta var ama buna rağmen gümrüklerden giriş çıkış çok rahat. Ama teröristler buraya gelip ne yapacak? Kıbrıs’ta bir eylem yapmış, kime ne? Bir İstanbul, Atina, Paris; Brüksel değil. Onun için burası ancak bir geçiş yeri olarak kullanılır” diye konuştu.

yeniduzen

Ödül AŞIK ÜLKER

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.