anadoluverumelimedya.com

Amasya’da 30 köy HES’e karşı ayakta

Yaklaşık 30 köyün yaşam alanını olumsuz etkileyen HES inşaatının durdurulmasını isteyen köylüler Amasya -Tokat karayolunu bir saat süreyle çift yönlü olarak trafiğe kapattı. Eyleme, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Amasya İl Başkanı Reşat Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Ali Kilci, Turhal İlçe Başkanı Galip Doğan da destek verdi.Köylü kadınlar HES’e karşı direnişin en önünde yeraldı.

Reklam alanı

Amasya ile Tokat il sınırındaki Yeşilırmak nehri üzerindeki Yeşildere Vadisi’nde 2011 yılında Hatko Enerji Elektrik Üretim ve İnşaat A.Ş. firması köylülerin karşı çıkmasına rağmen HES yapmak için harekete geçti. 5 Aralık 2011’de Amasya Valiliği, firmaya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli değildir” belgesi verdi. Aralarında Sarıkız, Keçili, Albayrak, Yeşildere, Arduçlar, Kayrak, İbecik, Damudere, Karaçavuş köylerinin bulunduğu yaklaşık 30 köyü olumsuz etkileyecek projeye karşı yöre halkı eylem başlattı. Eyleme, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Amasya İl Başkanı Reşat Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Ali Kilci, Turhal İlçe Başkanı Galip Doğan da destek verdi.Köylü kadınlar HES’e karşı direnişin en önünde yeraldı.

 

Hatice Teyze: HES istemiyoruz

Bölgede HES istemediklerini belirten köylüler Amasya Tokat karayolunu yaklaşık 1 saat trafiğe kapattı. En önde köylü kadınların yer aldığı eylemde, jandarma yolun açılması için köylüleri güçlükle ikna etti. 70 yaşındaki Hatice Güneş, “Bizim suyumuzu, köyümüzü elimizden aldıklarında biz nereye gideceğiz? Siz vatandaş değil miyiz? Biz toprağımızda, ırmağımızda HES istemiyoruz” dedi.

 

CHP’li Özel: Haklı mücadelenizin yayındayız

CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel de “Bugün yürürlükte olan kanuna göre 10 m Megabayt’ın altında HES yapmak yasak. Buraya 3 megebaytlık bir HES yapıyorlar. Bu şirket HES yapmak için bugün başvursa bu izni alamaz. Maalesef 2011 yılında alınmış biz izinle buraya HES yapmak istiyorlar. Köylülerin topraklarını kamulaştıracaklar, bu insanlar ekmeksiz aşsız kalacaklar. Biz buna izin vermeyeceğiz. Haklı mücadelenizi sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi.

 

Hukuki süreç devam ediyor

Köylülerin avukatı Erdem Türem de hukuki sürecin devam etiğini belirterek, “Tokat İdare Mahkemesi’ne 29 Haziran 2015’te yürütmeyi durdurma davası açtık. Mahkeme dosyası Danıştay 14. Dairesi’ne gönderdi. 5 aylık sürenin ardından Danıştaş 14. Dairesi dosyayı Samsun 2. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.