anadoluverumelimedya.com

ABD, Türkiye ve Ürdün üzerinden tonlarca silahı Suriye’ye sokuyor

ABD ile Rusya’nın Suriye’de sürdürmeye çalıştığı ateşkes, özellikle ABD ve müttefiklerinin müdahaleleriyle sona ermek üzere.

Reklam alanı

ABD’nin ateşkesi nasıl bozduğuna ilişkin son bilgi, Suriye’ye sokulan silah ve mühimmatlarla ilgili.

İngiliz askeri enformasyon servisi Janes, ABD hükümetine ait FedBizOps.gov’da (FBO) yayımlanan deniz nakliye talebine ulaştı.

Janes, son aylarda iki patlayıcı madde taşınması için gemi taşımacılığı şirketi talebine ulaştı. Bu mühimmat, Doğu Avrupa’dan Ürdün limanı Akabe’ye, ABD Deniz Kuvvetleri Askeri İkmal Komutanlığı adına taşınmıştı.

İlk talep belgesi, 3 Kasım 2015 tarihliydi. Bunda, Romanya’dan Ürdün’e taşınacak patlayıcı madde dolu 81 kargoyu gemilere yükleyecek bir taşeron aranıyordu.

Kargoda kalaşnikoflar, makineli tüfekler, DShK ağır makineli tüfekler, RPG-7 roketatarlar, 9K111M Faktoria anti-tank güdümlü silah sistemleri yer alıyordu.

Bu gemideki kargo, 5 Aralık’ta Romanya’nın Köstenci Limanı’ndan yola çıktı. Gemideki silahlar Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya’dan temin edilmişti.

Bu kargo ilk önce Mersin’deki Ağalar Limanı’na gitti. Mühimmat ve silah dolu gemi daha sonra Ürdün Akabe’ye vardı. Bu geminin yükü 1000 ton civarıydı.

Mart ayının sonunda da aynı rotayı izleyen bir gemi yola çıktı. 2 bin ton silah ve mühimmat taşıyan bu gemi de 4 Nisan’da Akabe’ye vardı.

Daha önce de New York Times, CIA’in Balkanlar’dan temin ettiği silahları Hırvatistan’dan uçaklarla Türkiye ve Ürdün’e taşıdığını, bu malzemelerin de buradan Suriye’deki cihatçı çetelere dağıtıldığını yazmıştı.

ABD ve Türkiye’nin çetelere ulaştırdığı bu silahların ateşkesin güney Halep’te bozulmasında rol oynamış olabileceği konuşuluyor.

sol

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.