anadoluverumelimedya.com

Yıldırım: Kimlik bilgileri partilere verilen bilgiler üzerinden ele geçirildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 50 milyon Türk vatandaşının kimlik verilerinin seçimlerde siyasi partilere verilen bilgiler üzerinden ele geçirildiğini söyledi.

Reklam alanı

Kimliklerin siber havuzdan sızdırılmadığını belirten Yıldırım, ‘paralel yapının bu konuda algı operasyonu yürüttüğünü’ söyledi.

Yıldırım, TC kimlik numaralarının değişmesine ihtiyaç olmadığını da belirtti.

50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel bilgilerinin yer aldığı bir veri tabanı, bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenmişti.

Veri tabanında bu kişilerin TC kimlik numarası, ad, soyad, anne adı, baba adı, cinsiyet, doğum yılı, doğum şehir, nüfus kayıt yeri ve açık adres bilgileri bulunuyor.

Bakan Binali Yıldırım ise “Bu çok eski bir haber… Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir” demişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise gazetecilere yaptığı açıklamada Binali Yıldırım’ın sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Türkiye’nin kişisel verilerin korunmasına anayasada da yer verdiğini hatırlatan Bozdağ, “Kişisel verilerin el değiştirilmesi, paylaşılması temelde yasaklandı. Bunu ihlal edenlerle ilgili ceza yaptırımları arttırıldı” dedi.

‘Paralel yapının algı operasyonu var’

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, bu bilgilerin Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimlerde siyasi partilere verdiği bilgiler üzerinden ele geçirildiğini, MERNİS’ten (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) sızdırılmadığını belirtti:

Image copyrightThinkstock

“Bu paralel yapının algı operasyonudur. 2009 yılı ve daha sonraki seçimlerde, bütün seçimlerden önce, seçime girecek partilerinin tamamına, seçmenlerin adlarını, adreslerin, TC numaralarını yasa gereği vermek zorundasınız.

“Seçimler öncesi yasa gereği YSK’nın bütün partilere vermek zorunda olduğu seçmen bilgileri, sanki MERNİS sisteminden sızılarak elde edilmiş gibi servis yapılıyor. Bu bir problem.

“Dikkat ederseniz yayınlananlarda 18 yaş altı yok. Bu bilgileri alanlar bilemiyoruz ki kiminle paylaştılar.”

‘Seçim kanunu değişebilir’

Yıldırım, meclisin kişisel verilerin korunmasıyla ilgili yeni bir yasa çıkarttığını belirtti:

“Yeni meclisimizi kişisel verilerin korunmasına dair kanun çıkardı. Bu yola tevessül eden kötü niyetli kişilerin bunu kulaklarına iyice yer etmesini özellikle istiyorum.

“Bundan sonra buna benzer şeylerin hesabını verecekler. Yeni yasal düzenleme yapıldı, şu anda Cumhurbaşkanımızın onayında. Bugün yarın da yürürlüğe girer.”

Bakan, bu sızıntı nedeniyle seçim kanununda da değişikliğin gündeme geleceğini aktardı:

“Demek ki Seçim Kanunu’nda da değişiklik yapmak lazım. Seçim zamanı bu bilgiler belirli bir kısıtlamayla verilir, onun dışında partilere bu bilgiler paylaşılmaz.

“Çünkü bir kişiyle paylaştığınız şey artık sır değildir. Yasal bir zorunluktan seçim kurulunun da yapacağı bir şey yok vermiştir.”

‘TC kimliklerinin değişmesine ihtiyaç yok’

TC kimliklerinin değişmesinin gündem olup olmayacağıyla ilgili bir soru üzerinde Yıldırım,”Şu anda öyle bir ihtiyaç yok” dedi ve ekledi:

“Şu net, sisteme sızma olarak elde edilmiş bilgi değildir. Ele geçirilmiş bilgilerdir. Vatandaşları rahatsız etme, sistemlerin güvenilir olmadığı algısı yaratmaktır. Malum örgüt bunu kullanıyor. Bunu başka bir ülkede farklı kayıtla yapmaya çalışıyor. Asıl bilgileri sağlamdır, vatandaşlarımız rahatsız olmasın.”

Yıldırım, vatandaşlarının bu veri tabanına girip kendi bilgilerini kontrol etmemesini önerdi:

“Ben vatandaşlara şunu tavsiye ediyorum bu aşamada. Ben de varım diye sisteme girme yarışında olmasınlar. Siz kendisine ait bilgileri zaten biliyorsunuz. Oraya girmek zaten tuzaktır. Girdiğiniz anda size ait başka bilgilere ulaşmak istiyorlar.”

“Kontrol etmek bu kişilerin kötü emellerine hizmet etmek anlamına gelir.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.