anadoluverumelimedya.com

Belçika kömüre veda etti

Bianet’in haberine göre, Belçika’da kömür endüstrisi, 1990’lı yıllardan beri birbiri ardına kömür santrallerin kapanıyor olması dolayısı ile ciddi düşüşteydi. 2009’da Fransız bir enerji şirketi kömür santrali kurmayı planlamasına rağmen, halktan yükselen tepkiler nedeniyle hükümet şirkete gerekli izinleri vermedi. 30 Mart’ta son kömürü yakan Langerlo Termik Santrali, Belçika’daki son kömür santraliydi.

Reklam alanı

Belçika kömürü bırakan yedinci ülke

Belçika Güney Kıbrıs, Luksemburg, Malta ve Baltık Ülkeleri’nden (Estonya-Letonya-Litvanya) sonra kömürsüz enerjiye geçen yedinci Avrupa Birliği üyesi ülke oldu.

Ayrıca başka birçok AB ülkesi de kömürsüz enerji yolunda ilerliyor. 2025 yılında tamamen kömürü terk edeceğini açıklayan İngiltere’de geçen hafta itibari ile kömür kapasitesinin üçte biri kapatıldı. Portekiz, 2020 yılında, Avusturya 2025 yılında, Finlandiya ise 2020’li yıllarda kömürü terk etmeyi planlıyor.

Türkiye de bir an önce kömürü terk etmeli

Türkiye’de var olanlara ek olarak  yapılması planlananlarla kömürlü termik santral sayısının 80’e çıkması bekleniyor.

Belçika’nın kararını yorumlayan CAN Europe Türkiye İklim Politikaları Koordinatörü Elif Gündüzyeli, “Her gün dünyanın dört bir yanından, kömürden elektrik üretiminin ekonomik olarak sürdürülemez, çağ dışı bir yöntem olduğunu kanıtlayan haberleri duyuyoruz. Türkiye’nin de en kısa zamanda, enerji politikalarını gözden geçirerek, sürdürülemez kirli teknolojiler yerine insanı merkeze alan, sürdürülebilir yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmesi gerekiyor” dedi.

 

siyasihaber2

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.