anadoluverumelimedya.com

Atatürk’ün mirası borç batağı içinde

Kamil ELİBOL / SÖZCÜ

Reklam alanı

Türk Hava Kurumu (THK) mali açıdan zor durumda. Atatürk’ün ülke havacılığının gelişmesi amacıyla 91 yıl önce 1925 yılında kurduğu THK, borç batağına saplandı. THK, 1 milyar 200 milyon lirayı bulan borçtan kurtulmak için kaynak arayışına girdi.

THK Genel Merkezi, Havacılık Vakfı ile derneğin 13 şirketinde çalışan 550 personele 4 aydır maaş ödenemiyor. Kurum, Ağustos 2015’ten beri çalışanların SGK primlerini de yatıramadı. Ülke çapındaki 421 THK Şubesi’nde görevli saymanlar da iki aydır maaş alamıyor.

75 ÇALIŞAN İSTİFA ETTİ

Sadece personel alacaklarının 8.5 milyon liraya ulaştığı öğrenildi. Bu rakam, yatırılmayan SGK primleri ve stopajlarla birlikte 16 milyona çıkıyor. Aylardır maaş alamayan çalışanlardan 75’i istifa etti. THK, yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan eski Genel Başkan Osman Yıldırım’dan kalan borç “enkazını” temizlemek için hayırsever vatandaşlarca bağışlanan gayrimenkullerini de satışa çıkarttı. THK’nın ülke genelinde 1787 gayrimenkulünün bulunduğu şu ana kadar 25’inin açılan ihaleler ile satıldığı öğrenildi.
Kurum, özellikle büyük şehirlerdeki daire, dükkan ve arsalarını satarak düzlüğe çıkmaya çalışıyor.

KREDİ BORCU 1 MİLYAR TL

THK, Osman Yıldırım döneminde yaşanan yolsuzluklar nedeniyle ekonomik krize girdi. Borçların yaklaşık 1 milyar TL’sinin bankalara olan kredi, 200 milyon lirasının ise cari borçların oluşturduğu bildirildi. Mali darboğaza giren kurum ödemediği krediler yüzünden icraya verildi. Borçların yapılandırılması da THK’yı rahatlatamadı.
11 Ekim 2015’te yapılan 44’üncü Olağanüstü Büyük Genel Kurul’da THK’nın 27’nci Genel Başkanı seçilen emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan, kurumu darboğazdan çıkarmak amacıyla kolları sıvadı. Atılgan, kurban derilerini toplama yetkisi, posta pulu basımı, uçak biletlerinden pay almak gibi yeni gelir kaynakları yaratmaya çalışıyor.

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.