anadoluverumelimedya.com

Boğazpınar’da HES mücadelesi kazandı, ÇED olumlu kararı iptal!

Mersin’de Kadıncık Çayı üzerinde yapılması planlanan ve Boğazpınar köylülerinin mücadelesiyle gündeme gelen HES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı iptal edildi

Reklam alanı

Mersin’de Kadıncık Çayı üzerinde yapılması planlanan Akhan HES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı iptal edildi. Tarsus ve Çamlıyayla İlçesi sınırları içinde akan Berdan Nehri, Kadıncık Çayı üzerinde kurulmak istenen ve Boğazpınar HES Karşıtı Platform’un mücadelesiyle gündeme gelen projede Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce iptal kararı verildi.

Bölge halkından 48 kişinin açtığı davada mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna atıfta bulundu. Heyet,“Projenin Kadıncık Vadisi ve Kadıncık Çayı üzerinde, yatağında ve civarındaki tabiat üzerinde, bölgeye özgü bitki ve hayvanların yaşam alanlarında ve yöre halkının yaşamında  birçok olumsuzluğa yol açacağı, ayrıca, ÇED raporundaki değerlendirmelerin eksik olduğu, projenin etki alanının yanlış belirlendiği anlaşılmıştır”diyerek ÇED olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığına oy birliğiyle karar verdi.

Davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile müdahil Çamlıyayla Enerji’nin itiraz ettiği bilirkişi raporunda projenin, “Bolkar Dağları önemli doğa alanı, Bolkar Dağları önemli bitki alanı ve Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası gibi farklı statülere sahip önemli doğa alanları içerisinde” olduğu, projenin uygulanmasıyla endemik bitki ve hayvan türlerin zarar görmesinin, bazılarının ise yok olmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Şarkıları davalık

Projenin gündeme gelmesiyle HES’in etkileyeceği köylerden Boğazpınar köylüleri mücadeleye başlamış, HES şirketi tarafından davalık olmuşlardı. 2014 yılında görülen davada köylülerin yanı sıra, Praksis müzik grubunun çocuklarla birlikte söylediği “HES yapma boşuna, yıkacağız başına” şarkısının sözleri de yargılanmıştı.

Yine 2014 yılında belediyenin düzenlediği futbol turnuvasına katılan Boğazpınar köylülerinin HES karşıtı pankartlarını protokolün de hazır bulunacağı final maçından uzak tutmak için belediye fikstür değiştirmiş, çevik kuvvet futbolculara saldırmıştı.

irket ortağı Belediye Çevre Komisyonu üyesi!

HES karşıtı mücadeleyi bastırmak için köylülere sayısız dava açan şirketin avukatı Hakkı Meniz, 30 Mart yerel seçimlerde AKP’den belediye başkan adayı olmuş, seçimler sonrası, Tarsus Belediyesi’ni kazanan MHP’li Belediye Başkanı Şevket Can başkanlığında toplanan belediye meclisi ise HES şirketinin ortağı Kadir Canlı’yı Çevre Komisyonu’na seçmişti.

kuzeyormanlari.org

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.