anadoluverumelimedya.com

Washington ‘Erdoğan’a çağrı’ mektubu yayınlandı!

– Türkiye’ye ‘’Erdoğan’ı Washington’da Bir Soğuk Duş Daha Bekliyor’’ başlığı ile Haberdar’da tanıtılan ve Washington’daki önde gelen Türkiye uzmanları, ortadoğu uzmanları, Amerikan eski üst düzey yetkilileri, Büyükelçiler ve itibarlı isimlerin imzaladığı mektup, Çarşamba günü yayınlandı.

Reklam alanı

 

 

Mektup, ABD dış politikasında her zaman için faal ve sözü dinlenir toplam 48 önde gelen uzman tarafından imzalandı.

 

 

Mektup, Erdoğan’ın Washington programına başladığı ilk tam günde yayımlandı.

 
Mektup ABD’nin iki eski büyükelçisi Mortton Abramowitz ve Eric Edelman tarafından kaleme alındı. İmzacılar için ABD’nin önceki Büyükelçisi Robert Ford, önde gelen dış politika kalemlerinden Robert Kagan, Hudson Institute başkanı Kenneth Weinstein, Obama’nın yakın zamana kadar Ortadoğu’dan sorumlu en üst yetkilisi Dennis Ross, 2011 yılına kadar ABD Dışişleri Bakanlığında Politika Koordine Grubu başkanı Anne-Marie Slaughter, İnsan Hakları Grupları liderleri ve dış politikada ‘’şahin’’ olarak görülen, Max Boot, Douglass Feith gibi isimleri de içeriyor. Bunun yanısıra Bush döneminde Ulusal Güvenlik Konseyinin ortadoğudan sorumlu yetkilisi olmuş ve şu an Council on Foreign Relations gibi ABD’nin en etkili dış politika kurumlarından Elliot Abrams gibi muhafazakar eski yetkililer de bulunuyor.

 

MEKTUBUN TÜRKÇE METNİ VE İMZACILAR:

 

Sayın Cumhurbașkanı Erdoğan, Vaşington’a hoşgeldiniz. Ziyaretiniz Türk-Amerikan ilişkileri açısından kritik bir anda gerçekleşiyor.

 

Geçtiğimiz son on yılda ABD’deki birçok Türk dostu, ülkenizin enerji dolu ve istikrarlı bir demokrasi olma potansiyeli ve de ABD’nin giderek güçlenen yetenekli bir müttefiği olma konusunda iyimserlerdi. Ülkenizin milyonlarca mülteciye gösterdiği misafirperverlik, Türkiye’nin bölgesel ve küresel çapta oynayabileceği yararlı rolün bir göstergesiydi. Ancak Tükiye’deki son gelişmeler son derece endişe verici. Bugün ABD’deki birçok Türk dostunun bu endişelerini dile getirmek istiyoruz.

 

–  Geçtiğimiz son bir yılda size hakaret ettiği gerekçesiyle binden fazla kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Hükümetinizin teröre karşı kullandığı yöntemleri eleştiren yüzlerce akademisyen hakkında soruşturma açıldı, bazı akademisyenler görevlerinden uzaklaştırıldı. Geçen yıl sizin eski partiniz olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üyesi liderliğinde bir çete, muhalif Hürriyet Gazetesi’ne saldırı düzenledi ve gazeteye ait binayı yaktı. Tanınmış bir köşe yazarı evinin önünde bir grup saldırgan tarafından dövüldü ve Cumhuriyet Gazetesi’nin iki yayın yönetmeni göz altına alındı. Son olarak hükümetiniz bir baskın düzenleyerek Zaman Gazetesi’ne el koydu. Avrupa Birliği ve ABD Türkiye’deki özgür medyanın geleceği konusunda endişe duymakta haklı değiller mi?

 

–  İfade ve medya özgürlüğünün erozyonunun yanı sıra, kişisel gücünüzü arttırmak için Anayasa’yı değistirip başkanlık sistemini kurma amacında olduğunuzu görüyoruz. Türkiye’nin bütün muhalefet partileri başkanlık sisteminin kurulmasına karşılar ve kamuoyu yoklamaları Türk halkının çoğunluğunun da buna karşı olduğunu gösteriyor. Partinizin üyeleri bile iktidarın tamamiyle sizin elinizde toplanmasına yönelik çekincelerini dile getirdiler. Başkanlık sisteminin getirilmesi eğer ülkeyi bölme riskini taşıyorsa bu konuda ısrar etmenize değer mi?

 

–  Son yıllarda gerçekleşen müzakerelerin ardından ve tüm Türk vatandaşlarına eşit haklar tanıma vaatlerine rağmen, Türkiye’nin PKK (Kürdistan İşçi Partisi) ile olan savaşı geçen yaz yeniden başladı. Şu anda hükümetinizin bu savaşı, siyasi çözümü reddeden bir şekilde sürdürdüğü görülüyor. ABD, PKK terörizmi ile olan savaşında Türkiye’ye her zaman destek ve yardımcı olmuştur. Ancak Türkiye’deki bir çok kişi, sınırlarınızda ciddi çatışmaların ve ağır tehditlerin arttığı şu zamanda, izlediğiniz yöntemlerin bölgedeki istikrarsızlığı şiddetlendireceği yönündeki endişelerini dile getirdiler. Bu çatışmayı Türkiye’yi bir iç savaşa sürüklemeden nasıl çözüme kavuşturmayı düşünüyorsunuz?

 

–  PKK ile olan mücadelenizin bir parcası olarak, söyledikleri sözlerden dolayı terörist olduğuna inandığınız avukat, akademisyen ve gazetecileri de kapsayan daha geniş bir terörizm kavramı için çağrıda bulundunuz. Bu yaklaşımınıza örnek olarak HDP (Halkların Demokratik Partisi) üyelerinin “Anayasa suçu” işledikleri yolundaki açıklamanızı gösterebiliriz. Hatta HDP milletvekillerini yargılamak amacıyla dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istiyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda belirtildiği üzere Türkiye “demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.” HDP’nin sözleri ne açıdan Anayasa’ya aykırı? Bu yaklaşımınız hukuk devletine aykırılık teşkil etmiyor mu? Bu yaklaşımınızın Türkiye’deki yeni kuşak Kürt gençlerini daha da radikalleştirip PKK’nın kucağına iteceğini düşünmüyor musunuz?

 

Umuyoruz ki ziyaretinizi fırsat bilerek bu rahatsız edici konulara değinir ve bu süreçte TürkAmerikan ilişkilerini güçlendirmek için katkıda bulunursunuz.

 

Saygılarımızla,

 

Amb. Mort Abramowitz Former U.S. Ambassador to Turkey Amb.

 

Eric Edelman Former U.S. Ambassador to Turkey

 

Elliot Abrams Council on Foreign Relations Amb.

 

David Birenbaum

 

Max Boot

 

Ellen Bork

 

Amb. L. Paul Bremer Former Ambassador to the Netherlands and Presidential Envoy to Iraq

 

Thomas Carothers Carnegie Endowment for International Peace Susan Corke Human Rights First

 

Jack David Hudson Institute; Former Deputy Assistant Secretary of Defense

 

James S. Denton

 

Amb. Paula J. Dobriansky Former Under Secretary of State for Global Affairs

 

Colin Dueck George Mason University

 

Charles Dunne Middle East Institute

 

Aykan Erdemir Foundation for Defense of Democracies

 

Douglas Feith Amb. Robert Ford Middle East Institute

 

Hillel Fradkin Lawrence J. Haas American Foreign Policy Council

 

John Hannah Former Assistant for National Security Affairs to the Vice President

 

Dr. William Inboden ADM

 

Gregory Johnson, USN (Ret.) Former Commander, U.S. Naval Forces, Europe

 

Amb. Robert G.

 

Joseph Robert Kagan

 

James Kirchick Foreign Policy Initiative

 

Irina Krasovskaya Robert J. Lieber Georgetown University

 

Sen. Joseph I. Lieberman

 

Scott Lilly

 

Aaron Lobel America Abroad Media

 

Frank Loy Former Under Secretary of State for Global Affairs

 

Michael Makovsky Jewish Institute for National Security Affairs

 

Clifford D. May Foundation for Defense of Democracies

 

Stephen McInerney Project on Middle East Democracy (POMED)

 

David A. Merkel Former Deputy Assistant Secretary of State

 

Joshua Muravchik World Affairs Institute

 

Martin Peretz Editor-In-Chief, The New Republic, 1974- 2012

 

Sen. Charles S.

 

Robb Carla Anne

 

Robbins Amb.

 

Dennis Ross

 

Michael Rubin American Enterprise Institute Jonathan Schanzer Foundation for Defense of Democracies

 

Randy Scheunemann

 

Dan Senor

 

Anne-Marie Slaughter New America; Former Director of Policy Planning GEN Charles F. Wald, USAF (Ret.) Former Deputy Commander, United States European Command

 

Kenneth R. Weinstein Hudson Institute

 

Paul Wolfowitz

ideallhaber

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.