anadoluverumelimedya.com

Et ve Süt Kurumu süt için devrede

ANKARA –  Et ve Süt Kurumu (ESK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Osman Uzun, 4 günde 280 ton süt topladıklarını belirterek, “Bu müdahalemiz üretici fiyatları 1,15 liraya çıkana kadar sürecek” dedi.

 

Süt piyasasında mevsimlik arz fazlalığını fırsat bilen bazı aracılar ve sanayiciler, Ulusal Süt Konseyi’nin bu senenin ilk yarısı için belirlediği ve 2014 yılından bu yana 1,15 lira olan üretici referans fiyatını aşağıya çekerek üreticiyi zor durumda bıraktı. Bunun üzerine devreye giren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ilgili taraflarla görüştü. Ancak sorunun giderek daha fazla büyümesi ve çiğ süt fiyatlarının 80 kuruşa kadar düşmesinin ardından Bakan Çelik ESK’ya süt piyasasına müdahale talimatı verdi.
Reklam alanı

 

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Uzun, kurum olarak süt alımlarına 24 Mart’ta başladıklarını, operasyonları 4 bölge ve 7 ilde sürdürdüklerini ifade etti. Uzun, üretici birlikleri vasıtasıyla piyasadan litresi 1,15 liraya sütü aldıklarını ve birliklere süt alım hizmetleri karşılığında nakliye primi verdiklerini kaydetti.

 

4 günde 280 ton süt topladıklarına dikkati çeken Uzun, “Bize verilen bilgilere göre alım yapılan bölgelerde süt arz fazlasının bin 650 ton olduğu söyleniyordu. Ne kadar gelirse, bir sınırımız yok hepsini alacağız. Bu müdahalemiz üretici fiyatları 1,15 liraya çıkana kadar sürecek” diye konuştu.

 

Müdahale öncesinde litresi 1,15 liradan satılan yerler bulunduğunu ama bununla birlikte 80-90 kuruştan satılan lokasyonlar da olduğunu dile getiren Uzun, süt alımları başladıktan sonra fiyatlarda yukarıya doğru bir hareketlenme görüldüğünü söyledi.

 

Süt tozu üretimi için de sanayicilerle anlaştıklarını, ödemelerde kaynak sıkıntısının olmadığını anlatan Uzun, “İhtiyaç olan bütün illerde, üretici ‘Ben 1,15 liradan satamıyorum’ dediği her yerde süt alımı yapacağız” ifadesini kullandı.
oncevatan
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.