anadoluverumelimedya.com

ABD, Fırat’ın batısında PYD’nin önünü açıyor

ABD Hava Kuvvetleri, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin operasyon hazırlığı yaptığı Halep’in Münbiç ilçesinin çevresine yoğun hava saldırıları düzenliyor.

 

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD‘ye ait savaş uçakları dün  gece boyunca Münbiç’e hava saldırısı düzenlemeye devam etti. Önceki gün başlayan  hava saldırılarıyla ilçe çevresinin toplam 25 kez vurulduğunu belirten kaynaklar,  ilçedeki semtlerden Değirmenler bölgesi ve güvenli bölgeyle Hafse beldesinin  hedef alındığını ifade etti.
Kaynaklar, rejim güçlerinin de bölgede saldırı hazırlığında olma  ihtimaline dikkati çekti. Rejim ve PYD’nin birlikte DAEŞ’e karşı birden fazla  cephe açarak, örgütü zayıflatmak isteyebilecekleri belirtiliyor.
Esed rejimi ve PYD iş birliği
Rejim güçleri ve PYD’nin Suriye‘nin kuzeyinde birçok noktada iş  birliği içinde olduğu biliniyor. Rejim ve PYD, Haseke ilini adeta birlikte  yönetiyor. PYD rejime vergi verirken, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya  devam ediyor. Esed rejimine bağlı memurlar 2011 öncesinde olduğu gibi işlerini  sürdürüyor. Haseke’deki bazı yerlerin vergileri, PYD ve rejim arasında  paylaşılıyor. Çoğu zaman rejimin ve PYD’nin kolluk güçleri kentte müşterek  devriyeler yapıyor.
Ayrıca PYD’nin Halep‘in kuzeyinde Azez-Cerablus hattında ilerleyişi  için Afrin’de rejimle ortak operasyon odası bulunuyor. Aralık 2015’te Haseke’de  vardıkları mutabakat sonucu rejim, Şeyh Maksud ve Afrin’de PYD güçlerine mühimmat  veeğitim veriyor.
Rejim ve PYD’nin iş birliği yaptığı bir diğer cephe ise Haseke’nin  güneyindeki Şeddadi. Suriye’deki Yerel Koordinasyon Komitesi, rejimin bu iş  birliğiyle Haseke’den güneyde DAEŞ kontrolündeki Deyr ez-Zur’a ilerlemeyi  hedeflediğini ifade etmişti.
Terör örgütü DAEŞ’in kontrolündeki ilçe, geçen ay sonunda PYD’nin  eline geçmişti.
PYD’nin Münbiç operasyonu hazırlığı
Yerel kaynaklar, hava saldırılarının, PYD’nin Fırat Nehri’nin  batısında DAEŞ kontrolündeki Cerablus’a doğru ilerlemek amacıyla uzun süredir  planladığı “Münbiç operasyonu”na yardım için düzenlendiğini ifade ediyor.
Örgütün yakın zamanda “Büyük Münbiç Operasyonu” adını verdiği  saldırılara başlaması bekleniyor. Münbiç, Türkiye sınırındaki Cerablus’a yaklaşık  40 kilometre mesafede bulunuyor.
Yerel kaynaklar ayrıca, PYD’nin Fırat’ın doğu kıyısında yer alan  Sırrin beldesinde DAEŞ’e ait 5 depodaki mühimmata el koyduğunu, bunlar içerisinde  tanklara karşı kullanılan füzelerin bulunduğunu söylüyor. PYD’nin Münbiç’te Arap  ve Türkmen aşiretlerle irtibata geçerek, DAEŞ’in Münbiç’ten çıkarılması için iş  birliği teklif ettiğini belirten kaynaklar, aşiretlerinse örgüte güvenmediği için  buna yanaşmadığını ifade ediyor.
PYD güçleri, ABD’nin hava desteğiyle Ocak 2015’te Türkiye sınırı  boyunca Ayn el-Arab’ı (Kobani) ele geçirmiş, mayısta da Tel Abyad’ı DAEŞ’ten  almıştı. Böylece ülkenin kuzeyinde birbirinden kopuk olan Haseke ve Ayn el-Arab  bölgelerini birleştiren PYD, bir sonraki hedefine yoğunlaşmıştı. Örgütün sonraki  hedefi, Fırat’ın batısında Cerablus-Azez hattında ilerleyerek, Ayn el-Arab ve  Afrin’i birleştirmek.
Bu doğrultuda PYD, bir süredir Halep’in kuzeyinde Türkiye sınırında  güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye  çalışıyordu. Örgüt, 27 Aralık 2015’te ABD uçaklarının hava saldırısının ardından  Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nı DAEŞ’ten almıştı. Ardından PYD  liderliğindeki güçler, nehrin batısında Tişrin Barajı’nın 9 kilometre  kuzeybatısındaki Ebu Kalkal bölgesine dayanmıştı.
DAEŞ’in şiddetli direnişi nedeniyle PYD’nin nehrin batısında Halep’e  bağlı Münbiç ilçesini alabilmesi, hava desteğinin durumuna bağlı kalmıştı. PYD  öncülüğündeki güçler bölgede yığınaklarına devam ederken ABD, örgütün daha  ileriye gitmemesi konusunda yapılan uyarılar nedeniyle örgüte hava desteğini  ertelemişti.
Örgütün hedefine ulaşabilmesi halinde, Suriye’nin kuzeydoğu sınırından  başlayarak Türkiye sınırı boyunca ilerleyen hakimiyet kuşağı, Halep-Türkiye  bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına dayanacak.
İngilliz The Times gazetesi, önceki gün ABD’nin “Münbiç cebi” olarak  adlandırdığı Türkiye sınırıyla Münbiç arasında kalan bölgeden DAEŞ’i çıkararak,  PYD’ye bağlı güçlerin yerleştirilmesini istediğini yazmıştı.  ?
 gazetevatan
Reklam alanı
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.