anadoluverumelimedya.com

Washington’daki Carnegie Vakfı Erdoğan’ın konuşma talebini reddetti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu hafta gerçekleştireceği ABD ziyareti, iki ülke başkentleri arasında ortamın giderek kötüleştiği bir döneme denk geliyor. Washington’daki kaynaklardan alınan bilgilere göre, Erdoğan’ı Amerikan başkentinde uyarı dolu bir mektup bekliyor. Washington’da tanınan ve partiler üstü kimliğiyle bilinen bir düşünce kuruluşunun öncülüğünü yaptığı mektubu ABD’nin önde gelen uzmanları, eski yetkilileri ve büyükelçilerinin imzaladığı ve söz konusu mektubun Erdoğan’ın şehre ayak basmasıyla yayımlanacağı öğrenildi.

Reklam alanı

Washington’daki üç farklı kaynak, bu mektubun içeriğinden haberdar olduğunu iletti. Mektupta, sözü dinlenen pek çok bölge uzmanı ve figürü, Erdoğan’a, basın özgürlüğü başta olmak üzere, her türlü muhalefete karşı izlediği “baskıc” tutumu bırakması çağrısı yapacak. Kaynaklara göre mektubun tonu “sert”. Konuk bir devlet başkanının Washington ziyaretinde bu tür protestolarla karşılanması ise sık görünen bir durum değil.

Vakıftan Erdoğan’a ret

Önde gelen düşünce kuruluşlarından Carnegie Vakfı’nın da Erdoğan’dan gelen konuşma yapma talebini geri çevirdiği öğrenildi. Erdoğan’ın anti demokratik tutumunun, talebin reddedilmesinin gerisindeki neden olduğu ifade edildi.

Erdoğan’ın 31 Mart’ta Demokrat Parti ve Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen Brookings Enstitüsü’nde konuşma yapması bekleniyor. Ancak Erdoğan’ın yapacağı konuşma için kamuya açık şekilde davet yapmayan Brookings, davetleri özel olarak gönderiyor.  Brookings’de konuşmanın yapılması, buraya büyük miktarda para bağışlayan ve kurumda bir Türkiye kürsüsünün kurulmasını sağlayan TÜSİAD’in girişimleriyle mümkün olabildi.

Yeni dışişleri bakanı

TÜSİAD’ın Brookings’de Erdoğan’ın konuşmasına zemin hazırlanması talebini, kurumun başkanı Strobe Talbott’a ulaştırdığı öğrenildi. Talbott, başkanlık yarışının favori Demokrat adayı Hillary Clinton’a yakınlığıyla biliniyor ve Clinton’ın başkan seçilmesi halinde ABD’nin yeni dışişleri bakanı olması bekleniyor. Kaynaklar Talbott’un söz konusu toplantının açılış konuşmasında Türkiye’deki özgürlüklerle ilgili önemli uyarılar yapmasının beklendiğini söyledi.

siyasihaber2

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.