anadoluverumelimedya.com

AİHM: Türkiye kadına karşı şiddeti teşvik edici bir iklim oluşturuyor

Eşinden şiddet gören kadın, eşi hakkında açtığı davadan sonuç alamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, açıkladığı kararda yıllar boyunca şiddet ve korkuyla yaşamak zorunda kalan kadının şikayetini haklı bularak, Türkiye’nin kadını korumaya yönelik yeterli önlemler almadığına hükmetti.

Reklam alanı

İstanbulda yaşayan ve eşinden sistematik olarak şiddet gören bir kadın, 2006 yılında eşi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kendisinden beş ay sonra ifadesi alınan eşine dava açılması ise 5,5 yıl sürdü. Boşanma davasının ardından da eşi tarafından sürekli şiddet ve hatta ölümle tehdit edilen kadın, maruz kaldığı fiziksel şiddet kapsamlı olarak belgelemesine rağmen Türkiye’deki mahkemeden bir sonuç alamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), açıkladığı kararda yıllar boyunca şiddet ve korkuyla yaşamak zorunda kalan kadının şikayetini haklı bularak, Türkiye’nin kadını korumaya yönelik yeterli önlemler almadığına hükmetti.

‘Türkiye kadınlara karşı şiddeti teşvik edici bir iklim oluşturmaktadır’
AİHM kararında Türk yargısının söz konusu vakada pasif ve yavaş davrandığını belirterek, kadının kocasından boşandıktan sonra da korku içinde yaşamak zorunda kalmasının işkence olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. Kararda, “Türkiye’de soruşturma makamlarının ‘genel ve ayrımcı pasifliği’, kadınlara karşı şiddeti teşvik edici bir iklim oluşturmaktadır” ifadesine yer verildi. AİHM, davayı kazanan kadına 19. 500 Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

http://siyasihaber2.org/

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.