anadoluverumelimedya.com

Oy ve Ötesi

Oy ve Ötesi …

Reklam alanı

Duymayan var mı? Seçimler deyince doğrudan aklımıza geliyor.

Seçim günü hevesle ve merakla Oy ve Ötesi’nden gelecek sonuçları bekledik.

Bağımsız milletvekili adayı olarak 7 Haziran seçimlerine katılmıştım. Yapacak bir şey yoktu, ben de Oy ve Ötesi’nin sonuçlarını bekliyordum. Gerçi seçimlerden önce “Biz de bir alternatif seçim yazılımı üretelim” demiştim, ama kulak veren olmamıştı pek. “En önemli şey bir seçimde seçim yazılımıdır” deyip durmuştum. Hatta 1-2 kişiyle bu konuda ne yapılabilir diye konuşmuştum da, ama hiçbir destek gelmeyeceğini görünce bırakmıştım ipin ucunu.

Sonuçlar belli olmaya başladı, ve ben Oy ve Ötesi’nde sonuçlar nasıl acaba derken ortaya çıktı ki, bağımsız milletvekili adaylarının oyları Oy ve Ötesi tarafından dikkate alınmamıştı. Büyük bir hayal kırıklığı oldu tarafımdan. Sonuçların ne olduğunu öğrenememekten çok, böyle bir olayın olabilmesi, içinde olduğumuz şartları müthiş tatsız olarak algılamama yol açtı. Bilinen tatsızlıkların üzerine ek olarak.

Oy ve Ötesi binlerce kişinin dahil olduğu, seçim sonuçlarını alternatif olarak değerlendirmek için kurulan bir yapı. Yani, aynı seçim yazılımı gibi, bir yazılım üretildi. Sandık başlarında bu yapıya gönüllü katılan kişiler vardı. Onlar bu sonuçları Oy ve Ötesi’nin merkezine gönderdiler. Burada oylar sayıldı ve sonuçlar paylaşıldı. Buna göre de fark olduğu düşünülen yerlerde itirazlar yapıldı sonuçlara. Yani Yüksek Seçim Kurulu’nun yaptığı işin AYNISI  bir sivil kuruluş tarafından da yapılmış oldu.

Peki, ben soruyorum şimdi:

Diğer bir yazıda belirttiğim gibi Chp devletin kullandığı seçim yazılımına güvenmediği için bir yazılım üretti. Kendi imkanları ile oyları saydı.

Oy ve Ötesi sonuçlara güvenmediği için bir yazılım üretti ve oyları saydı. Binlerce kişi bu sistemde görev aldı.

Seçsis’in şaibeli diye diğer ülkeler tarafından kullanımdan kaldırıldığını biliyoruz.

Bu kadar sıkıntıya girmek yerine neden bu devlet doğru dürüst, güvenlik sertifikası olan bir yazılım ürettirmez? Neden?

Meclisteki partiler neden “Bir yerli yazılım üretelim, ne halk, ne de biz bu sisteme güvenmiyoruz” demez. Neden?

En azından Oy ve Ötesi için çalışmış olan binlerce insan neden “Bir yerli yazılım üretilsin, biz Seçsis’e güvenmiyoruz” demez. Neden?

NEDEN?

Nevra Ölçer

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.