anadoluverumelimedya.com

CHP’li İlgezdi Karaman’daki tecavüz skandalını Meclis’e taşıdı!

ÇAĞDAŞ SES/HABER MERKEZİ- Karaman merkezde bir okulda görev yapan Eğitim Bir Sen üyesi sınıf öğretmeni M.B.’nin Ensar Vakfına ait olduğu öne sürülen yurt evlerinde kalan 45 öğrenciye tecavüz Etmesiyle patlak veren skandal, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na taşındı. Komisyonun CHP’li üyesi İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, verdiği önergeyle iddiaların araştırılması için bir alt komisyon kurulmasını istedi.

Reklam alanı

VAHİM İDDİALAR

İlgezdi önergesinde, tecavüz olayının gerçekleştiği evlerin kimler tarafından tutulduğunun, bu kişilerin olayda adı geçen vakıfla olan ilişkilerinin araştırılmasını istedi.
Skandalla ilgili birçok vahim iddianın da ortaya atıldığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi, Konya’da tutuklu bulunan öğretmenin bazı milletvekilleri tarafından korunup kollandığı; tecavüze uğrayan çocuklara rapor veren doktorların tehdit edildiği, bu çocuklardan 35’inin ailelerine 10’ar bin lira verilerek şikâyetlerinden vazgeçirildikleri yönündeki iddiaların da yerinde araştırılmasını önerdi.

İlgezdi’nin Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sunduğu dilekçe şu şekilde:

TBMM İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

Karaman’da bir öğretmenin yaşları 8 ile 10 arasında değişen 45 öğrenciye iki vakıf yurdunda tecavüz ettiğine yönelik iddialar ulusal basına yansımıştır.

Bir çocuğun durumu ailesine anlatması üzerine ortaya çıkan olay sonucunda mağdur çocuğun ailesi, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, Savcılığın gözaltı kararını uygulayan polis ekipleri, 4 Mart Cuma günü Karaman il merkezinde bulunan okula giderek M.B. adlı öğretmeni gözaltına almıştır.

Öğretmenin tutuklanmasının ardından 8 öğrenci aileleriyle birlikte 6 Mart tarihinde Karaman Devlet Hastanesi’ne giderek kontrolden geçmiş ve hastane tarafından söz konusu çocuklara tecavüz edildiğine dair rapor hazırlanmıştır.

Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, öğretmenin tutuklandığı bilgisini doğrulamış ancak dosya hakkında gizlilik karar bulunduğundan detaylı bilgi vermekten kaçınmıştır.

Karaman Valisi Murat Koca’da olayın yargıya intikal ettiğini belirterek, açıklamanın Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Kamuoyuna yansıyan bilgilerden tecavüz olayının Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne (KAİMDER) yakın kişilerin kiraladığı evlerde gerçekleştiği anlaşılmaktadır.

Ayrıca, Konya’da tutuklu bulunan öğretmenin bazı milletvekilleri tarafından korunup kollandığı; tecavüze uğrayan çocuklara rapor veren doktorların tehdit edildiği, raporların değiştirilmesinin talep edildiği, bunun için yeni doktorlara başvuru yapıldığı; tecavüze uğrayan çocuklardan 35’inin ailelerine 10’ar bin lira verilerek şikâyetlerinden vazgeçirildikleri de iddia edilmektedir.

Dolayısıyla olayın yaşandığı evleri kimin tuttuğu, söz konusu Vakfı ile ilişkisi, evin masraflarının kim ya da kimler tarafından karşılandığı, o çocukların ailelerinden nasıl teslim alındığı da soruşturulmalıdır.

Basına yansıyan ilk bilgiler çocukların Ensar Vakfı’na emanet edildiğini göstermektedir. Ancak vakıf tarafından yapılan “biz bilemezdik” açıklaması, “suçun şahsiliği” iddiasıyla söz konusu Vakfın temize çıkartılmak istendiğini ortaya koymaktadır.

Ne var ki, söz konusu olay gerek mağdurları ve sonuçları gerekse yaşandığı yer bakımından “suçun şahsiliğine indirgenemeyecek kadar” vahimdir.

Bu bakımdan Karaman’da olayın meydana geldiği Vakıf evlerinin yasal dayanağının araştırılması da gerekmektedir. Söz konusu evler ilgili Bakanlık ile yapılan bir protokol sonucu mu işletilmektedir? Eğer öyleyse bu evlerde görev yapan idari personel ile eğitmen kadrosu hangi kriterlere göre seçilmektedir? Bu kişilerin düzenli olarak adli sicil kontrolleri yapılmakta mıdır?

Eğer olayın gerçekleştiği söz konusu vakıf evleri, ilgili Bakanlıklar ile yapılan bir protokol neticesinde açılmadıysa sorumlular hakkında başlatılan yasal bir işlem var mıdır? Bu evlerin açılmasına kim ya da kimler onay vermişlerdir?

Zira kanunda açıkça suç olarak tanımlanan bu uygulama neticesinde denetimsizliğin hâkim olduğu kimi vakıf yurt ve evlerinde de benzer olayların yaşanmış olabileceği değerlendirilmelidir.

Hatırlanacağı üzere Çorum’da da Ensar Vakfı Şube Başkanı 52 yaşındaki Zekai İşler, 21 yaşındaki Ö.Y’ye tecavüz, Çorum İmam Hatip Lisesi öğrencisi 15 yaşındaki kardeşi E.Y.’ye de cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla mahkemeye çıkmış ve 4 yıl hapis cezası almıştı.

Bu bilgiler ışığında, 3686 Sayılı İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu gereğince, Karaman’da tecavüze maruz kalan çocuklarımızın mağduriyetinin yerinde tespit edilmesi, üzücü ve telafisi mümkün olmayan olayların başka vakıf yurtları ile evlerinde de yaşanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması ve söz konusu iddiaların araştırılarak, mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla inceleme yapılmasını ve gerek görüldüğünde bir araştırma alt komisyonu kurulmasını arz ederim.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.