anadoluverumelimedya.com

117 IŞİD’li Suriye’den Belçika’ya gelmiş

Armed Belgian police apprehend a suspect, in this still image taken from video, in Molenbeek, near Brussels, Belgium, March 18, 2016. Belgian-born Salah Abdeslam, one of the main suspects from November's Paris attacks, was arrested after a shootout with police in Brussels on Friday, the Belgian federal prosecutor's office said. REUTERS/VTM via Reuters Tv TPX IMAGES OF THE DAY ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY VIDEO. THIS IMAGE HAS BEEN PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY, AN UNPROCESSED VERSION WAS PROVIDED SEPARATELY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO RESALES. NO ARCHIVE. BELGIUM OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN BELGIUM.

Belçika İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Şubat ayı başı itibariyle Suriye’deki çatışmalara katılan 117 cihatçı Belçika’ya döndü. Belçika istihbaratı, kısa süre önce Suriye bağlantılı cihatçıların saldırı hazırlığında olduğunu açıklamıştı. Bunlardan 59′unun Brüksel’de yaşadığı belirlendi.

Reklam alanı

Brüksel’de cihatçıların en yoğun olduğu yer ise, en yoksul semtlerden biri olan ve nüfusunun yarıya yakını Fas kökenli göçmenlerden oluşan Molenbeek. Paris saldırılarının zanlısı olarak aranan Salah Abdeslam da, Cuma günü Molenbeek’de yakalanmıştı. Paris saldırılarına karışan diğer isimlerin de Molenbeek bağlantılı olduğu belirlenmişti.

’269 CİHATÇI SURİYE’DE’

İçişleri Bakanı Jan Jambon, Yeni Flaman İttifakı (N-VA) Milletvekili Koen Metsu’nun sorusu üzerine, ülke genelinde Suriye’den dönme 451 savaşçı olduğunu söyledi. Bunlardan 197′si Brüksel kökenli. Belçikalı bakana göre, bunlar kendi aralarında, “Suriye’de olanlar, gitmek için yola çıkanlar, geri dönenler ve gitmeyi beceremeyenler” diye dörde ayrılıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre halen 269 cihatçı Suriye’de.

Bakan Jambon, Brüksel’deki Molenbeek semtinde 47, Schaarbeek’te 31, Vilvoorde’de de 27 Suriye savaşcısının bulunduğunu belirtti. Belçika basınına göre Suriye’den dönenlerin büyük bölümü tutuksuz yargılanıyor. Belçika yasaları gereği mahkemeler çoğunlukla bu tür suçlard tutuksuz yargılama kararı veriyor. Bu da tartışmalara yol açıyor. Belçika’daki çok başlı yapı nedeniyle, yargı ve güvenlik konusunda farklı uygulamalar da gündeme geliyor.

Federal hükümetin dışında, her eyalet de kendi hukukunu uyguluyor. Fransız hükümeti, geçen hafta özellikle Paris saldırılarına karışan Belçika vatandaşlarının rahat hareket etmesini eleştirmiş, Belçika’nın ciddi bir hukuk ve güvenlik devrimine ihtiyaç duyduğunu savunmuştu.

Brüksel mahkemesinin, 3 kez Suriye’ye gitmek isterken yakalanan 15 yaşındaki bir cihatçıyı serbest bırakması, hükümet kanadının da eleştirilerine neden olmuştu. Vilvoorde kentinde de mahkeme Suriye’den dönen bir kişiye, hapis yerine evde elektronik kelepçe cezası verdi. Ancak bir süre sonra bu kişinin kaybolduğu ortaya çıktı. Belçika, nüfus oranı açısından Suriye’ye en fazla cihatçı gönderen Avrupa ülkelerinin başında geliyor.

BBC

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.