anadoluverumelimedya.com

Çalık Holding lehine 158 bin metrekarelik ‘acele kamulaştırma’ kararı!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla tanınan ve yine Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdürlük yaptığı Çalık Holding lehine “acele kamulaştırma” kararı alındı. Çalık Holding’in yürüttüğü, Urla yarımadasının en büyük RES projelerinden olan “Demircili RES” için Bakanlar Kurulu bölgede 158 bin metrekarelik alanda “acele kamulaştırma” kararı aldı.

Reklam alanı

Urla Yarımadası’nın en büyük rüzgâr enerjisi santral (RES) projesini yapan Çalık Holding’e bağlı Çalık Rüzgâr Enerjisi’nin Urla Demircili’de kurduğu santral için Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) bölgede acele kamulaştırma kararı aldı. Çalık Holding hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla biliniyor, hem de Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdürlük yaptığı bir holding olarak tanınıyor.

Ege’de Son Söz‘den Onur Deniz‘in haberine göre, yapım sürecinde yöre halkı tarafından istenmeyen ve çeşitli davalara konu olan RES Projesi için TEDAŞ Genel Müdürlüğü aldığı acele kamulaştırma kararıyla Demircili RES enerji nakil hattı için bin 286 metrekarelik alanda istimlak yapacak.

Urla’nın Naipli, Yenice ve Camiatik ve Kuşçular bölgelerini kapsayan alanda toplam 9.3 kilometrelik elektrik nakil hattı kurulacak. Hat için toplam 158 bin 657 metrekarelik alanda irtifak hakkı bulunuyor. Acele kamulaştırma kararı, Bakanlar Kurulu Kararı’yla Resmi Gazete’de yayımlandı.

ACELE KAMULAŞTIRMA NEDİR? 

31 Ağustos 1956 tarih ve 6830 sayılı İstimlak Kanunu’nun 27. maddesi ile yasal mevzuata girmiş, bu kanunun 08 Kasım 1983 tarih ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’na dönüşümünde yine 27. maddede Türkçesi güncelleştirilerek yer almış bir kavram ve idari uygulamadır. Bu maddeye göre, “Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulu’nca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında” sözkonusu olmaktadır. Dolayısıyla “acele kamulaştırma”nın uygulanabilmesi için ya olağanüstü bir durum ya da olağanüstü bir durumu tespit eden bir Bakanlar Kurulu kararı sözkonusu olmalıdır. 1956-83 arası 5 acele kamulaştırma varken, 1983-2004 arası 11 acele kamulaştırma yapılmıştır. AKP’nin iktidarda olduğu 2004-2013 arası 584 acele kamulaştırma kararı alınmıştır!

http://haber.sol.org.tr/

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.