anadoluverumelimedya.com

Çanakkale’de bir ilk! Bir asır sonra ortaya çıktı

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü, tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanırken Çanakkale’de asırlar sonra yeni bir şehitlik ortaya çıkarıldı.

Reklam alanı

Çanakkale Kara Savaşları’nda 16. Kolordu Komutanlığının karargahı ve hastanesi bulunduğu Beşyol köyünde o dönemde şehit düşen askerlerin mezarları, köylü, muhtar ve üniversite hocasının çabalarıyla bir asır sonra ortaya çıkarıldı.
Köylülerden merhum Cafer Hasan’ın kişisel çabalarından yola çıkılarak yapılan bilimsel araştırmalar sonucu Değirmentepe mevkisinde ulaşılan 600 civarında askerin mezarı, Anafartalar’daki ilk şehitlik olacak.

600 CİVARINDA ŞEHİT VAR
ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sayılır: “Yaptığımız çalışmalar sonucu 600 civarında şehidimizin burada mezarı var. Orijinal bir şehitliktir. Tamamen şehitlerimizin defnedildiği bir yerdir”
ŞEHİT DÜŞEN ASKERLERİN İSİMLERİ TESPİT EDİLDİ

“Şehitliğin bulunduğu mevki Değirmentepe olarak geçiyor. Bunun eski fotoğraflarına da ulaştık. Şehitlerin, özellikle bu 12’inci tümenin 34, 35 ve 36’ncı alayına ait şehit düşen askerlerin isimlerini de tespit ettik”

ŞEHİTLİK OLMA DURUMU KESİNLEŞTİ
“Hem yerel araziyi çok iyi bilen hem de yerel tarihle uğraşan arkadaşlarımızla orada inceleme yaptık. Hem bunlar hem belge, eser ve hatıratlar üzerinde inceleme yaptığımızda buranın şehitlik olma durumu kesinleşti”

ÇABALAR SAYESİNDE BU ŞEHİTLİK ORTAYA ÇIKTI

Beşyol köyü Muhtarı Pamukçu: “Köyümüzden rahmetli Cafer Hasan’ın sayesinde bugün bu şehitlik ortaya çıktı. O çabasını dikkate almasaydım bugün burası bir arazi olarak kalacaktı”

Çanakkale’de bir ilk! Bir asır sonra ortaya çıktı

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.