anadoluverumelimedya.com

İSRAİL: FEDERAL SİSTEME GEÇİLMELİ…

BD Savunma Bakanı Ashton Carter ile görüşmek için başkent Washington’a giden Yalon, görüşme öncesi düşünce kuruluşu Woodrow Wilson’un merkezinde bir konuşma yaptı.

Reklam alanı

 

Bir soru üzerine, Suriye’yi bütün bir şekilde korumanın mümkün olmadığını görüşünü dile getiren Yalon, “Suriye’de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz. Suriye’de bütünlüğün sağlanması sadece bir arzudur. Bunlar, Suriye üzerine yapılan stratejik ve sadece iyi niyetli yaklaşımlar” dedi.

 

‘TÜRKLER MUTLU OLMASA DA KÜRDİSTAN VAR’

 

Suriye’de federal sistem için zaten halihazırda bazı gruplar bulunduğunu iddia eden Moşe Yalon, şöyle devam etti:

 

“Suriye’de federalizm konuşulacaksa zaten Beşar Esad öncülüğünde bir ‘Alevistan’ var, ülkenin yüzde 30’unu kontrol ediyor. Türkler çok mutlu olmasa da Kürdistan da var. Suriye’de ve Irak’ta Kürtlerin bölgeleri var. ‘Dürzistan’ da olabilir ve rejimle çalışabilir. Zaten şu anda da bunu yapıyorlar.”

 

‘IŞİD’E KARŞI ILIMLI MUHALİFLER DESTEKLENMELİ’

 

Yalon, Suriye’deki sorunun ise IŞİD, El Kaide takipçileri, Nusra Cephesi ve ılımlı muhalifler gibi çok sayıda ayrı grubun bulunması olduğunu ileri sürdü.

 

Moşe Yalon, “Kürtler şimdiye kadar IŞİD’le savaşabilecek kapasiteyi gösterdiler ve destek gördüler. Neden diğer ılımlı gruplar da desteklenmesin” diyerek, IŞİD’e karşı ılımlı muhaliflere de destek verilmesi gerektiğini söyledi.

 

‘İRAN KONTROLLÜ BİR SURİYE’Yİ KABUL ETMEYİZ’

 

Suriye’deki sorunların çözülmesinde ‘İran’a stratejik bir rol verilmesini’ eleştiren Yalon, Suriye konusunda ABD ile aynı düşünmediklerini söyledi.

 

Yalon, “İran, Ortadoğu’da sorunların çözümünde bir anda merkezi bir noktaya geldi. Çünkü IŞİD’e karşı savaştıklarını söylüyorlar, fakat yaptıkları şey Şii-Sünni çatışması. İran kontrolü altındaki bir Suriye’yi kabul edemeyiz” ifadesini kullandı.

http://www.mehmetciktv.com.tr/haber/16761/israil-federal-sisteme-gecilmeli.html#.VugF9_mLS1s

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.