anadoluverumelimedya.com

Kriz Antalya’yı vurdu; domatesler 10 kuruşa salça oluyor!

Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, “Birçok üretici, alıcı bulmayan domatesini kilosu 10 kuruştan salça fabrikalarına satmak zorunda kalıyor” dedi.
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, sera üreticilerini ziyaret etti. Yeşilköy, Ova, Kınık ve Çavdır mahallerinde üreticilerle görüşen Başkan Süer, domates üreticisinin perişan durumda olduğunu söyledi. Kaş’ta toplam 25 bin dekar örtü altı sera alanı bulunduğunu belirten Başkan Süer, bunun 20 bin dekarında domates üretimi yapıldığını vurguladı. Son dönemde salkım domatesin kilosunun halde 60- 90 kuruş arasında alıcı bulduğunu aktaran Başkan Süer, “İhracata giden domates ise 90 ile 130 kuruş arasında alıcı buluyor. Birçok üretici, alıcı bulmayan domatesini kilosu 10 kuruştan salça fabrikalarına satmak zorunda kalıyor. İç piyasaya giden domatesin kilosu 40- 60 kuruş arasında alıcı buluyor. Bazı üreticiler, satamadığı domatesi hayvanlara veriyor. Geçen yıl bu zamanda 1 kilo domates 1.5- 2 lira arasında satılıyordu. En önemlisi üreticinin ürününe pazar ve alıcı vardı” dedi.
Bölgede üretilen domatesin büyük bölümünün geçen yıllarda Rusya’ya ihraç edildiğine dikkati çeken Başkan Süer, şöyle dedi:
“Rusya ile yaşan uçak krizi bölge üreticisini perişan etmiş durumda. Uçak sanki bölgemiz çiftçisinin üstüne düştü. Önümüzdeki günlerde üreticinin ürünü elinde kalabilir. Üretici yeni pazar, yeni çözümler bekliyor. ‘Çiftçi mağdur edilmeyecek’ deniyor. Ancak şu ana kadar yapılan bir şey yok. Ne yardım geldi, ne de alternatif pazar bulundu. Acilen bölgemizdeki sera üreticilerinin Rusya krizinden doğan zararları karşılanmalı. Üreticilerin kredi borçları ertelenmeli. Faizsiz olarak yeni krediler verilmeli. Seracılıktaki girdi fiyatlarında KDV, ÖTV indirimi yapılmalı. Kriz atlatılıncaya kadar çok acil yeni önlem paketleri getirilmeli. Kaş çiftçileri olarak acil yardım bekliyoruz. Acil önlemler alınmazsa çok kötü sonuçlar yaşanabilir. Bu kötü travmaları düşünmek bile istemiyoruz.”

Reklam alanı

http://www.antalyaajans.net/ekonomi/kriz-antalya-yi-vurdu-domatesler-10-kurusa-salca-oluyor-h54310.html

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.