anadoluverumelimedya.com

İşte MHP’nin savunması

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne UYAP üzerinden gönderilen dilekçede usul ve esasa ilişkin itirazlarda bulunuldu, “dava dilekçesinin kabul edilmediği” bildirildi.

Reklam alanı

Davacıların, “Siyasi Partiler Kanunu’nun 14/6. maddesi ile MHP tüzüğü uyarınca olağanüstü kongre toplanması istemini içeren yeter sayıda delege imzasını genel merkeze teslim ettiklerini, ancak genel merkezin yasal süre içinde olağanüstü kongre toplanması kararı alınmadığı” gerekçesiyle dava açtığı hatırlatılan cevapta, davacıların, Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu hükümlerinin somut olayda uygulanmasını istedikleri ifade edildi.

Ancak, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca bunun mümkün olmadığı savunulan dilekçede, davacıların, “sanki müvekkil siyasi parti alelade bir dernekmiş gibi olağanüstü kurultayın ‘sulh hukuk hakiminin’ kararıyla toplanmasını talep ettikleri” kaydedildi.

Siyasi Partiler Kanunu’nun 57. maddesine göre, parti üyelerine verilen disiplin cezaları için bile asliye hukuk mahkemelerine itirazda bulunulabileceğine dikkatin çekildiği dilekçede, “Kanun, basit bir kınama cezasına itiraz davasında dahi ihtisas mahkemesi olan asliye hukuk mahkemesini görevli görmüşken, çok daha karmaşık olan olağanüstü kurultayın toplanmasına ilişkin taleplerle ilgili olarak, daha basit uyuşmazlıklara bakmakla görevli sulh hukuk mahkemesini görevlendirmiş olamaz” denildi.

Siyasi Partiler Kanunu içerisinde görev konusunda yer alan tek özel düzenlemenin, disiplin cezalarına ilişkin konularda asliye hukuk mahkemelerini görevli kılan 57. madde olduğu belirtilen dilekçede, “Kanun, bunun dışında özel bir yetki ve görev konusu düzenlememiş ve de Danışma Meclisi’nin Anayasa Komisyonu gerekçesinde ortaya çıkan iradesine uygun olarak, 104. maddesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nı ve Anayasa Mahkemesi’ni yetkili ve görevli kılmayı tercih etmiştir” değerlendirmesinde bulunuldu.

http://www.haberhergun.com/politika/iste-mhpnin-savunmasi-h44986.html

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.