anadoluverumelimedya.com

Seçim, seçim yazılımı ve diğer..

Seçim, seçim yazılımı ve diğer..

Reklam alanı

1, 2 ve 3 mart tarihlerinde ülkemiz için hayati önemi olan yeni anayasa konusunda Sn. Haluk Dural’ın değerlendirmeleri bu sütunda yer aldı.

Durum bu olunca aynı önemdeki seçimlerde güvenilirlik de bugünün konusu.

Bir seçim bir çok konuyu kapsıyor. Vatandaşların ikamet ettikleri yer, nüfus kayıtları, sokak numaraları, muhtarların dikkat yetenekleri, seçim pusulaları, seçim günü görevli personel, sandıkların güvenli bir şekilde merkezlere teslimi, teslim eden kişilerin yorgunluğa dayanıklılık kapasitesi, oy verilen bölgelerdeki baskı yoğunluğu, küçük yerleşim yerlerinde seçilmek için daha az oyun yeterli olması durumu, seçim için kullanılan yazılım, yazılımın güvenilirlik durumu, saatlerin o gün geri alınıp merkezi sistemde aynı kalması sonucu oluşabilecek konular, v.s.

Ayrıca seçim öncesi partilerin kendini tanıtımı konusunda eşitsizlik, meclisteki partilere seçim yardımı yapılması, dışında kalanların, ki zaten dışarıdalar, kendilerini tanıtmak için ne yapacakları konusunda neredeyse insanüstü gayret sarf etme zorunlulukları..

Konuya böyle bakınca insanı neredeyse ürküten bir dev duvar. Zaten halihazırda bir çok kişinin müthiş ürkütülmüş olarak bu konulara bulaşmaktansa konser  izlemeyi, yemeğe gidip resim çektirmeyi ve algısını kapatmayı seçtiğini görüyoruz. Ancak konu vatan olunca biz de gemileri karadan yürütürüz.

Halkın gücü devreye girip de yukarıda yazılı olan konularla kim ilgili ise onun elinden geleni yaparak bu konuda bir çözüm gayretine girmesi durumunda çözülmeyecek problem yoktur. Muhtarlar listedeki sokaklarda hakikaten ev var mı, görevli personel sağlıklı bir oy verme işlemi sağlanıyor mu, nüfus idarelerinde görevli kişiler hakikaten yaşayan gerçek kişiler mi listelerde kayıtlı, şeklinde konularla ilgilenirlerse halkın gücü işlemeye başlar. Yukarıda yazılı başlıklar ile kim kendini bağlantılı hissederse çözüm gayreti ondan gelmeli.

Seçim yazılımı konusuna ben birkaç kere değindim. Eski yazılarımdan birini burada yayınlayacağım. Ancak bugün akla ziyan gibi duran bir konuyu ön plana getirmek istiyorum. Sn. Can Ataklı Halk Tv’de yaptığı bir söyleşide nano teknoloji ile seçim pusulaları nasıl manipüle edilebilir bunu gayet anlaşılır bir şekilde ifade etti. Bu video Günün Videosu bölümünde bugün yayınlanıyor. Dikkatle izlemenizi rica ediyorum.

Seçtiğimiz kişiler başımızda olsun istiyorsak bunun için mücadele vermemiz gerekiyor. Birlikte güçlüyüz. Her bir kişinin gayreti dağları yerinden oynatabilir.

Nevra Ölçer

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.